Veszélybe kerülhetnek a kriptovaluták az EU-ban a szabályozás miatt

Az EU kriptoszektorát fennakadások fenyegetik a héten életbelépő a stabilcoin tevékenységet célzó MiCA-szabályok miatt.

Életbe lép a MICA az Európai Unióban

A közelgő Markets in Crypto Assets (MiCA) szabályozási keretrendszer az Európai Unióban (EU) negatívan érintheti akár a teljes a kriptovaluta szektort. Különösen a stabilcoin tevékenységet érinti a szabályozás ami kihat az iparág innovációira is.

A jövő héttől az EU-ban a stabilcoinnal kapcsolato tevékenységet nyújtó szolgáltatóknak meg kell felelnie a MiCA új szabályozási követelményeinek.

Sok stabil érme, amelyek többnyire USD-hez kötöttek, rövid távon még nincsenek erre felkészülve, így nehezen fognak megfelelni a MiCA szabályozásnak. Így fel kell készülni a kereskedési korlátozásokr. Ez pedig gyenge likviditást eredményezhet az európai piacokon.

A szabályozás jelen formájában hosszútávon negatívan hathat az európai kriptovaluta szektorra. A vállalkozások csökkenthetik tevékenységüket az EU-ban, hátrányosan érintheti a fogyasztók hozzáférését egyes termékekhez.

MiCA stabilcoin szabályozása

A MiCA értelmében a blokkban a fiat-alapú stabil érméket az „e-pénz tokenek” kategóriába sorolják, míg a többi eszközalapú tokenek „eszköz-referencia tokenek” lesznek. Mindkét esetben a stablecoin-kibocsátóknak 1:1 arányú tartalékot kell fenntartaniuk.

A rendelkezések nem akadályozzák meg a vállalatokat abban, hogy eurótól eltérő eszközökben denominált stabil érméket bocsássanak ki. A kulcs az, hogy csereeszközként, áruk vagy szolgáltatások fizetésére használják-e őket. Ha igen, akkor az adott limiteket vezetnek be. A szabályok megtiltják, hogy a stabil érméknél több mint 1 millió olyan napi tranzakciót hajtsanak végre, amelyek a láncon kívül és a láncon belül elszámolt árukért vagy szolgáltatásokért fizetnek.

Azoknak a vállalatoknak, amelyeknek fel kellett függeszteniük a stabilcoinjaikat, be kell nyújtaniuk egy tervet, amely megmutatja, hogy be tudják tartani a korlátokat, mielőtt újraindulhatna a kereskedés. Ez pedig nehéz feladat lehet: az USDT napi globális kereskedési volumene körülbelül 27 milliárd dollár a CoinGecko adatai szerint. Az USDC esetében pedig 5 milliárd dollár.

Egy másik akadály a szükséges tanúsítvány megszerzése. Ha európai szinten stabil érmekibocsátó valaki, rendelkeznie kell egy e-pénzintézeti vagy banki engedéllyel. Ez pedig egy költséges és hosszú folyamat.

A cél az, hogy a kriptoeszköz-szolgáltatók és -kibocsátók releváns és nem félrevezető információkat nyújtsanak a befektetőknek, javítva az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot az iparágban. Azonban a limit elvágja a lehetőséget