Anonimitás

A bitcoint sokszor, mint az anonim fizetési megoldások szinonimájaként szokták használni. Azonban jó, ha tudod, a bitcoin egyáltalán nem nyújt teljes anonimitást. 

A bitcoin utalások a mindenki számára hozzáférhető blokkláncon kerülnek rögzítésre. Itt pontosan látszik, hogy melyik bitcoin tárcából melyik tárcába mikor mekkora összeget utaltak át. Azonban, hogy egy karaktersorból álló bitcoin cím kihez tartozik, az csakis a tulajdonoson múlik, hogy mennyi információt oszt meg magáról.

Bár kellő körültekintéssel a bitcoin is használható anonim fizetésre, azonban ehhez egy sor biztonsági megoldást kell alkalmazni, attól függően milyen mélységű privát tranzakcióra van szükség. De ma már léteznek kifejezetten a privát szféra megőrzésére alkalmas altcoinok is.

Általában ilyenkor mindenkinek elsőre valami illegális dolog jut eszébe. Azonban valójában az utóbbi években egymás után jönnek ki a tanulmányok róla, hogy az illegális tevékenységeket valójában készpénzzel finanszírozzák, vagy a hagyományos bankrendszeren keresztül szövevényes pénzmosási hálózatok segítségével mossák tisztára a nem legális módon szerzett jövedelmeket. 

És, hogy miért akar valaki anonim módon fizetni? Számtalan legális (!) oka lehet arra valakinek, hogy nem akarja, hogy megjelenjen egy adott tranzakció a bankszámla kivonatán. Lehet, hogy egy adott termék vagy szolgáltatást nem szeretne a családnak megmutatni (nem kell itt sem semmi rosszra gondolni, elég egy meglepetés vásárlása). Elképzelhető, hogy nem szeretné, ha a hitelező bank látna bizonyos tranzakciókat. Itt sem kell feltétlenül illegális dologra gondolni, de ki örülne annak, ha a banki dolgozók a személyes vásárlásain élcelődnének, amikor éppen hitelt szeretne felvenni. 

A kevésbé prózai eset pedig az, amikor egyszerűen valaki nem akarja megadni a személyes adatait egy oldalon, mert nem bízik abban, hogy a harmadik fél nem fog visszaélni azzal. Hányszor láttuk már, hogy kiszivárogtak személyes adatok egy honlapról akarva vagy akaratlanul, ezzel pedig online csalók és spamek hadjáratát kapta egy ártatlan ügyfél. 

Erről hosszasan tudok mesélni, az évek során részben személyes tapasztalat, részben pedig ügyfeleim történeteiből kiderül, hogy az anonimitás megőrzése napjaikban az egyik legfontosabb célunk kellene, hogy legyen.

Ha szeretnél anonim módon fizetni, vagy névtelenül bitcoint vásárolni, akkor foglalj időpontot. Elég egy email cím, akár kép nélkül is tudunk beszélni ügyelve a privát szféra biztonságára.