Mi az a kriptopénz és mire jó?

A bitcoin egy olyan digitális pénz, ami napjainkban egyre fontosabb szerepet tölt be.

2008 októberében egy magát Satoshi Nakamotonak nevező ismeretlen egy titkosítással foglalkozó fórumon megjelentette a bitcoinról készült fehérkönyvet, azaz a bitcoin alapjául szolgáló programkódot. Egy olyan decentralizált, központi bank nélküli pénzt álmodott meg Nakamoto, ami

      • ellenáll az inflációnak és a manipulációnak, ugyanakkor
      • átlátható, de anonim utalásokat tesz lehetővé,
      • ráadásul mindezt a hagyományos bankrendszer által nyújtott díjak és idő töredékéért

A korábban ismert modell szerint egy központi fél, rendszerint egy bank tartotta nyilván az emberek egymással és a bankkal szemben fennálló követeléseit. A bitcoin esetében azonban nincs szükség egy központi félre, a rendszer decentralizált több ezer egymástól független számítógép segítségével, ráadásul teljesen nyilvánosan tartja számon a bitcoin tárcákban szereplő összegeket.
A bitcoin tárcákról itt olvashatsz bővebben.

Felmerül a kérdés, hogy mégis hogy lehet anonim egy olyan rendszer, ahol minden számla, azaz bitcoin cím egyenlege nyilvános. A bitcoin cím egy 16-32 karaktersorból álló szöveg, amit a nyilvános főkönyvön, azaz a blokkláncon keresztül bárki megtalálhat. Azonban az, hogy egy adott bitcoin cím kihez tartozik, az leginkább a tulajdonos óvatosságán múlik.
Az anonimitásról itt olvashatsz bővebben.

A bitcoin blokkláncának köszönhetően gyors és olcsó átutalásokat lehet eszközölni akár országhatárokon túl. Míg egy nemzetközi banki utalás több napig is eltarthat és súlyos pénzekbe is kerülhet, addig a bitcoin és a kriptopénzek segítségével 10-15 perc alatt akár milliárdos nagyságrendű összeget is mozgathatunk kevesebb, mint egy kávé áráért cserébe.

Amellett, hogy a digitális korban digitális utalásokat tesznek lehetővé a kriptopénzek, van egy nagyon fontos további hozadéka is a bitcoinnak, ami miatt főleg a 2020-as válság idején kulcsfontosságú szerepet tölt be. Ez pedig az értékmegőrzés képessége.

A bitcoin, több mint tíz évvel ezelőtt azért jött létre, hogy a bankválságra választ adjon, hogy az inflációt el lehessen kerülni. Összesen 21 millió bitcoin kerül majd forgalomba egy előre meghatározott ütem szerint. A kereslet-kínálat törvényei szerint pedig amennyiben az egyre növekvő kereslet véges mennyiségű kínálattal találja szembe magát, akkor az egyensúlyi árfolyam emelkedni fog. És, hogy miért is nő a bitcoin iránti kereslet? Az elmúlt évek során a bitcoin számtalan alkalommal bebizonyította, hogy geopolitikai bizonytalanságok esetén az aranyhoz hasonló menedék eszközként viselkedik. Mivel nincs központi kibocsátója, nem függ egyetlen állam gazdasági tevékenységétől vagy belpolitikai helyzetétől sem. Így egy jól diverzifikált portfólió részeként nem csak fedezeti eszközként szolgál bizonytalan gazdasági helyzetben, de hozam előnyt is biztosít.
Itt olvashatsz arról, hogy cégként hogyan tudod a bitcoint használni.

Ha szeretnél megismerkedni a kriptopénzekkel és jól jönne egy segítő kéz, ami irányt mutat a rengeteg információ között, foglalj időpontot és segítek.