Rólam

2010-ben közgazdászként végeztem a Budapesti Corvinus Egyetem befektetéselemző és kockázatkezelő szakán. Dolgoztam kereskedelmi bankban finanszírozás területén, az elmúlt tíz évben pedig befektetési bankban valós értékeléssel foglalkoztam, devizapozíciók, opciók, kötvények és strukturált papírok területén. 

2013-ban ismerkedtem meg a bitcoinnal.

Zsofia Elek

A mai napig emlékszem arra a Bloomberg cikkre, amit Chamath Palihapitiya kockázati tőkebefektető írt a bitcoinról. Akkor épp a ciprusi válság miatt aggódtak a befektetők, ami miatt jelentős tőke áramlott a bitcoinba, abba a digitális pénzbe, amit akkor még igencsak távolról figyeltek a legtöbben. 

Rögtön elkezdtem bitcoint bányászni a meglévő itthoni számítógépekkel, majd amikor kiderült hogy ez már 2013-ban sem volt jövedelmező videókártyákkal, altcoinokra váltottam. Litecoint, Dogecoint és egy sor másik kisebb altcoint is bányásztam, hol több, hol kevesebb sikerrel. A bányászat kapcsán ismerkedtem meg a kereskedéssel, ugyanis ezeket az érméket valahogy pénzzé is kellett tenni. Amikor 2014-ben meredek esésnek indultak a kriptopénzek, leálltunk a bányászattal és csak kívülállóként szemléltem a szektort. Mivel akkor még nem álltam tudatosan a piachoz, majdnem az árfolyamesés legalján sikerült minden kriptopénzt eladni a pánik közepette. Ezután jött a tanulás szakasza, amire valljuk be az egész fenti folyamat elején lett volna szükség.

Nekem sokat segített volna egy olyan tanácsadó, aki szakértő szemmel vizsgálja meg a befektetésem és nem hagy elveszni a pszichológia vezérelte döntésekben.

Két évvel később 2016-ban csatlakoztam a Bitcoin Bázis csapatához, itt rendszeresen írok a mai napig kriptopénz, blokklánc technológia, szabályozás és kereskedés témakörben. Ebben az évben kezdtem el nemzetközi oldalakon is írni. Az évek során több száz útmutatót, leírást és gyakorlati cikket készítettem már kriptopénz kereskedési platformokról, kártyaszolgáltatókról, kaszinókról és a szektor alapvető működéséről is, mind magyarul mind pedig angolul.

Folyamatosan képzem magam, hiszek abban, hogy jó pap holtig tanul. Nemzetközi pénzügyi vizsgák mellett rendelkezem magyar hatósági vizsgával is.

Személyes tanácsadással 2017 óta foglalkozom. 

Ahogy a bitcoin árfolyam egyre inkább emelkedett a koronavírus válságot követően, úgy jelentek meg a szektorban ismét a csalások és átverések. Immáron harmadik alkalommal figyelem, ahogy a bitcoin egyre magasabb és magasabb csúcsokat dönt és ezzel egyidejűleg egyre többen ismerkednek meg a kriptopénzekkel. Saját ismerőseimen is láttam és a munkám során is számtalan alkalommal találkoztam vele, hogy sokan el vannak veszve és könnyen belemennek olyan befektetésekbe, amiről később kiderül, hogy átverés. Mindennek oka az információhiány, ami miatt ahelyett, hogy sokat keresnének, inkább milliókat veszítenek. Ezen pedig változtatni szeretnék.