Mire kell figyelni, ha bitcoinba fektetnél?

Ha ezt a cikket olvasod, bizonyára hallottál már a bitcoinról és a kriptopénzekről. A médiában időről időre feltűnnek a mesés meggazdagodást leíró történetek vagy, ami még rosszabb, az ugyanilyen gyors meggazdagodást hirdető befektetési lehetőségek. 

Bár a bitcoin árfolyama az elmúlt 12 év során több, mint 3 millió százalékot (még leírni is elképesztő) nőtt – ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ha ész nélkül beszállsz a bitcoinba, akkor holnapra már Te is milliárdos leszel. 

Sajnos rengeteg a csalás a piacon, ezért nem árt nyitott szemmel járni. A bitcoin befektetés az általános befektetési kockázatokon túl még egy sor további fejfájást is okozhat.

Hagyományos kockázatok

A hagyományos bitcoin befektetési kockázatok közé szoktuk sorolni az árfolyam volatilitást és a likviditás kérdését. 

A legelső és legfontosabb kérdés, tudod mibe fektetsz? Egy részvény esetében (remélhetőleg) tisztában vagy azzal, hogy egy tulajdoni jogviszonyt megtestesítő értékpapírt veszel, melynek az árfolyama a tőzsdei kereslet és kínálat függvényében változik. Ugyanígy tudod azt is, hogy mi hat a bitcoin árfolyamára? Itt nincs negyedéves jelentés vagy új termék bevezetése. De van egy sor olyan fundamentális és technikai mutató, aminek követésével képbe lehet kerülni, hogy a kereslet és kínálat hogyan alakul, akárcsak ahogy az a hagyományos részvényelemzésnél is történik.

A bitcoin árfolyama a hagyományos befektetési termékekhez képest, mint amilyen mondjuk a kötvény vagy a részvény, azonban sokkal jobban változik. Szemléletes példa erre, 2021 január 1-én 29 ezer dollár volt a bitcoin ára, egy héttel később január 8-án már 42 ezer dollár, majd négy nap múlva 33 ezer. Nem egyszer fordult elő napon belül kétszámjegyű árfolyam változás százalékban mérve. Ezt kombinálva a tőkeáttételes kereskedéssel könnyen ki lehet véreztetni egy portfóliót akár órák leforgása alatt is. Elengedhetetlen tehát kriptopénz kereskedés esetén a megfelelő kockázatkezelési eszközök alkalmazása, amit adott megbízás típusokkal jól körül lehet fogni.

A bitcoin számos különböző platformon keresztül elérhető. Attól függően pontosan mire szeretnéd használni, nagyon nem mindegy, hol vásárolsz bitcoin. Egy kereskedési platform reputációja, elfogadottsága kulcsfontosságú egy adott érme vagy a bitcoin likviditása kapcsán. Ez azért fontos, mert ha olyan tőzsdén kereskedsz, ahol nem kellően nagy a likviditás, egy jelentősebb árfolyam kilengésnél, ha elapad a likviditás hiába használtál stop losst vagy hasonló megbízás típust, az nem fog segíteni rajtad az adott helyzetben.
A bitcoin vásárlásról itt olvashatsz bővebben.

A hagyományos kockázatok ellen ugyanaz segít, mint a hagyományos tőkepiacon: diverzifikáció, diverzifikáció és diverzifikáció.

A diverzifikációt elérhetjük más eszközökkel – kockázatvállalási kedv függvényében 1-5% vagy akár 10%-os portfólió aránnyal. 

Diverzifikációt a kriptopiacon belül is elérhetjük, ha több különböző altcoinba fektetünk annak függvényében, hogy milyen céllal jött létre egy-egy altcoin. Itt egy nem teljeskörű (!) felsorolás arról, mi minden célt szolgálthat egy kriptopénz:

   • értékmegőrző: BTC
   • fizetési szolgáltatás: BTC, LTC, XRP, Dogecoin
   • decentralizált platform alapja: Ethereum, Polkadot
   • privacy coins: Monero, Zcash
   • DeFi: AAVE, UNI, YFI
   • tőzsdék saját kibocsátású altcoinjai: BNB, BEST
   • pénzügyi szolgáltatások: NEXO, CRO, ILK

Rendszerszintű kockázatok

A rendszerszintű kockázatok a bitcoin esetében onnan erednek, hogy itt nem egy központi elszámolással rendelkező szabályozott piacról van szó, hanem a különböző tőzsdéken folyik a kereskedés, ahol az infrastruktúra eltérő minőséget mutat. Ráadásul a gyors meggazdagodás iránti vágy rengeteg csalót is vonz a szektorba, ami csak tovább rontja a helyzetet. Olyan ez tulajdonképpen, mint a vadnyugat.

Számtalan példa volt rá az elmúlt több, mint 10 év során, hogy egy kriptopénz tőzsdét feltörtek a hekkerek és ellopták az ott tárolt pénzeket. De az is előfordult számtalan esetben, hogy egy kisebb altcoint “törtek fel”, pontosabban kihasználták a kód sérülékenységét és ezzel visszaélve vették el mások pénzét a csalók. Ne feledd, a kriptopénz igazából egy digitális kód egy digitális számlán, ezért a digitális biztonságra extra figyelmet kell fordítani. 

A rendszerszintű kockázatok ellen megfelelő biztonsági megoldásokat kell alkalmazni. 

Attól függően, hogy központi elszámolási vagy decentralizált rendszert használsz, különböző “fegyverekkel” tudsz hadba szállni a csalók és a támadók ellen. 

Itt egy nem teljeskörű lista arról, mi mindent tudsz te is tenni a saját biztonságod érdekében:

   • DYOR – do your own research, azaz mindig végezd el a házi feladatot és csak olyan érmébe fektess, amit értesz, hogyan működik
   • ne dőlj be a mesés hozamokat ígérő befektetési lehetőségeknek, SENKI nem tud fix hozamot garantálni még ebben a szektorban sem
   • soha ne add ki a privát kulcsod – ne feledd, nem a te kulcsod, nem a te bitcoinod
   • használj kétlépcsős azonosítást, ahol csak lehet
   • használj mindig új címeket utalásnál
   • ne add meg a kriptopénz címeid online fórumokon

Ha szeretnél segítséget a kockázatkezelésben, foglalj időpontot és építsünk fel együtt egy olyan kereskedési stratégiát, ahol nem érhetnek meglepetések.