Tárcák

A megfelelő bitcoin tárca kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a bitcoinjaid biztonságban tudd.

A bitcoin tárcában – nevével ellentétben nem a bitcoinjaid tárolod. A bitcoin tárca valójában a privát kulcsot tárolja, amivel hozzá tudsz férni a bitcoinjaidhoz. Képzeld el a bitcoin tárcát úgy, mint egy email fiókot, ahol a jelszó a privát kulcs, a bitcoinjaid pedig az emailjeid. Ahhoz, hogy hozzáférj az emailjeidhez (bitcoinjaidhoz), szükséged van egy jelszóra (privát kulcs). 

Mint egy email fióknál is láthatod, ha valakinek odaadod a jelszót a fiókodhoz, akkor annak egyben hozzáférést is adsz a benne tároltakhoz. Nincs ez a bitcoin tárcák esetében sem másként.

Rendben, tehát azt láttuk, hogy a bitcoin címekhez tartozó jelszót biztonságban kell tudni. De hogyan lehet ezt a valóságban megoldani?

Több fajta bitcoin tárca is segít ma már, hogy a bitcoinok biztonságban legyenek. 

Azt tudnod kell, hogy ha egy váltónál bitcoint vásároltál, akkor amíg a bitcoinjaid a váltó tárcáiban vannak, azok valójában nem a te bitcoinjaid. Emlékszel az emailes hasonlatra? Valójában ha egy váltónál tárolod a bitcoinjaid az olyan, mintha az emailed jelszavát odaadnád nekik és minden alkalommal tőlük kérnéd el, ha hozzá szeretnél jutni a bitcoinjaidhoz. Ha valami történik a váltóval, a bitcoinjaidat lehet, hogy a váltó nem fogja tudni neked hozzáférhetővé tenni. Másfelől viszont a váltón tartott bitcoinjaid könnyen és gyorsan tudod átváltani más kriptóra vagy hagyományos pénzre. 

Amennyiben olyan tárcában tartod a bitcoinjaid, ahol rendelkezel a privát kulcsod felett, akkor csak és kizárólag te tudsz rendelkezni a pénzed felett. Ez a legjobb döntés, ha hosszútávon szeretnéd biztonságban tudni a bitcoinjaid. Viszont, ha kereskedni szeretnél, akkor ahhoz ezek a tárcák nehézkesek és drágák.

A praktikus oldaláról megközelítve a tárcák számos formája létezik: tárolhatod mobilon, számítógépen, papír alapon vagy egy USB pendrivehoz hasonló hardver tárcában. Választásod tehát leginkább attól kell hogy függjön, mit szeretnél a bitcoinjaiddal kezdeni.

Amennyiben szeretnél segítséget a számodra legoptimálisabb bitcoin tárca kiválasztásához, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.