Éhezők vidala: a játékosok egymás ellen küzdenek a kriptovalutákért

hayes pvp

Arthur Hayes legújabb cikkében a „PvP” (játékos vs. játékos) kifejezést használja a jelenlegi kriptopiac ciklusának leírására, amely ellentmond a kriptovaluták eredeti céljának.

Az idei évben indított új tokenek gyenge teljesítménye a kiskereskedelmi befektetők számára, míg a kockázati tőke (VC) cégek számára sikeres volt. Ennek következményeként egy sor, magas, teljesen hígított értékű (FDV) projekt látott napvilágot, azonban alacsony forgalomban lévő kínálattal.

A nagy tőzsdékre való bejegyzés nem garantálja a tokenek árának növekedését. A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a tokenek nem emelkedik attól, hogy melyik tőzsdén szerepelnek. A projekteknek gyakran 40-50%-kal kell csökkenteniük az értékelésüket a piacon való vonzerejük növelése érdekében. A VC-k érdeklődése inkább az eszközök felhalmozására és a kezelési díjak beszedésére irányul. Nem a valódi megtérülés a cél, ami a projektek túlértékeléséhez vezet.

A központi tőzsdék (CEX) a magas FDV-t két okból keresik. Először is, a kereskedési díjak a token névleges értékének százalékában kerülnek felszámításra. Másodszor, a magas FDV és alacsony forgalomban lévő kínálat előnyös a tőzsdék számára, mivel sok ki nem osztott tokent adhatnak a kereskedőknek. A nagy tőzsdére való bejegyzés ugyanakkor költséges: akár a teljes tokenkínálat 16%-át is elérheti, állítólag 5 millió dollár összegben kell BNB tokent vásárolni például a Binance bevezetés esetén.

Hayes szerint szükség van alternatív megoldásokra. A DEX-en való alacsony értékeléssel való indítás vonzóbbá teheti a projekteket a felhasználók számára. Ez lehetővé teszi, hogy azok együtt növekedjenek a projekttel. Az Auki Labs például nem indult CEX-en, hanem egy viszonylag alacsony FDV-jű tokent indított DEX-en. És sikeres is lett.

A teljes cikket elolvashatod itt. Arthur Hayes a BitMex bitcoin kereskedési platform alapítója volt. Jelenleg háziőrizetben ül, mert az amerikai felügyelet szerint megszegett számos pénzügyi törvényt a platform működtetése során.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes