A játéktokenek dilemmája: DEX vagy CEX?

játéktokenek

Az utóbbi időben egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy a játéktokenek esetében a centralizált (CEX) vagy a decentralizált (DEX) tőzsdei listázás a jobb megoldás.

CEX vagy DEX token listázás?

A CEX-ek esetében a szigorúbb követelmények egyre inkább megnehezítik és drágítják a listázást. Ennek oka, hogy a tőzsdék magasabb színvonalú projekteket szeretnének bevonzani. Azonban ez a folyamat gyakran torzítja a projektek eredeti terveit, hiszen minden erőforrást a Token Generation Event (TGE) köré kell csoportosítaniuk.

A CEX-listázás előnye a likviditás biztosítása, különösen ha egy neves tőzsdén történik. Ugyanakkor sok projekt hatalmas költségekbe veri magát a listázás érdekében, ami hosszú távon fenntarthatatlanná teheti őket. Emellett, ha a játéktokenek kereskedése túlzottan a CEX-ekre koncentrálódik, az gyakran a tokenek árfolyamának gyors zuhanásához vezet. Az ACE ARENAS nevű játék példája jól mutatja, hogy bár a játékosok növekvő száma és az érdeklődés megugrása logikusan az árfolyam növekedését hozhatná, a fedezeti stratégiák és a token kölcsönzése mégis árfolyamesést okozott.

A DEX-ek térnyerése azt mutatja, hogy egyre több projekt választja a decentralizált megközelítést, ahol a piac szabályozza a tokenek teljes kínálatát.

A DEX-ek, különösen a 100%-os tokenelosztási modellel kísérletező projektek, mint az XBORG vagy a MAYG, új irányt mutathatnak a játéktokenek piacán. Bár a DEX-ek nagyobb szabadságot biztosítanak a tokenek számára, a CEX-ek könnyebb tranzakciókat és nagyobb ismertséget biztosítanak.

Az aktuális vita tehát nem csak a likviditásról, hanem a játéktokenek identitásáról is szól.

És hol vannak ebben a témában a felhasználók?

Ha valaki nem csak azért akar csatlakozni egy játékhoz és annak token kibocsátásához, hogy az airdrop során maximális profithoz jusson, akkor neki valószínűleg mindegy, hogy egy játéktoken listázása CEX vagy DEX platformon történik. Ha hossztávon gondolkodsz egy projekt tokenjével kapcsolatosan, sőt esetleg még mondjuk használnád is azt a játék során, ekkor ez mindegy.

Befektetési oldalról nézve azonban nagyon nem mindegy milyen platformon történik a listázás. Mint azt fenn láthattuk, a CEX listázás már önmagában is halálra ítélhet egy projektet. A DEX listázás miatt azonban lehet, hogy nem érkezik elég felhasználó akik kellő likviditást biztosítanának.

A legsikeresebb listázások minden bizonnyal lépésben haladtak. A projekt először DEX-ekre került fel és amikor már kellő támogatottságot kapott, akkor került fel a CEX-ekre. Persze így még mindig fennáll a bennfentes kereskedés lehetősége. Ezért alaposan utána kell járni egy noname coin listázása ELŐTT, mibe fektet az ember.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes