500 zsarolóvírus támadást sikerült megakadályozni az elmúlt 3 évben

zsarolóvírus támadások

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági hivatalának jelentése szerint az USA sikeresen meg tudja akadályozni a zsarolóvírus-támadásokat és folyamatosan nyomonköveti ellopott kriptopénzek útját.

Zsarolóvírus támadások

A zsarolóvírus (ransomware) támadások az utóbbi években komoly fenyegetéssé váltak az online térben. Ezalól a kriptopénz szektor sem képez kivételt. Ezek a támadások általában úgy zajlanak, hogy a bűnözők hozzáférnek egy rendszerhez, titkosítják az adatokat, majd váltságdíjat kérnek, amelyet gyakran kriptopénzben – például Bitcoinban – követelnek a visszafejtő kulcsért cserébe.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) aktívan dolgozik azon, hogy ezeket a fenyegetéseket megelőzze és visszaszorítsa. A Belbiztonsági Nyomozások Kiberbűnözés Elleni Központjának (HSI) egyik magas rangú tisztviselője, Mike Prado, elmondta, hogy a szervezetnek sikerült több száz zsarolóvírus-támadást meghiúsítania még a végrehajtásuk előtt. Emellett lefoglaltak több milliárd dollár értékű kriptopénzt, amelyet zsarolások révén szereztek meg. 2021 óta az HSI 537 támadást akadályozott meg. 4,3 milliárd dollár értékű kriptopénzt követ nyomon, amelyet zsarolóvírusok révén csaltak ki az áldozatoktól.

Mi az a zsarolóvírus és hogyan kapcsolódik a kriptopénzekhez?

A zsarolóvírus egy olyan típusú kiberbűncselekmény, ahol a támadó megfertőz egy rendszert, titkosítja a felhasználó adatokat, majd váltságdíjat követel a titkosítás feloldásáért. A támadók leggyakrabban kriptopénzeket kérnek, mert ezek a decentralizált, anonim tranzakciók megnehezítik a hatóságok számára az elkövetők nyomon követését.

Az HSI a kiberbűnözés elleni küzdelemben egy proaktív megközelítést alkalmaz. Prado elmondása szerint a szervezet folyamatosan figyelemmel kíséri a kibertérben zajló mozgásokat, és elemzi az internetes forgalmat, hogy időben észleljék a rosszindulatú tevékenységeket. Az egyik fő cél az, hogy még a támadás bekövetkezése előtt megakadályozzák azt.

Az Egyesült Államok a leggyakoribb célpont

A jelentés szerint az amerikai kormányzati ügynökségek a leggyakoribb célpontjai a zsarolóvírus-támadásoknak, a támadások 21%-át ezen szervezetek ellen irányítják. Az HSI számos támadást hiúsított már meg, mielőtt azok károkat okozhattak volna. Folyamatosan együttműködnek a helyi rendőrségekkel és más szövetségi ügynökségekkel. Az ilyen összehangolt fellépés hatékonyabbá teszi a kiberbűncselekmények elleni küzdelmet.

Az utóbbi években a zsarolóvírus-támadások jelentősen megszaporodtak, és ezzel párhuzamosan nőtt a kifizetett váltságdíjak összege is. A Chainalysis jelentése szerint 2023-ban a zsarolóvírusok által kicsikart kriptopénz-fizetések összértéke elérte az 1 milliárd dollárt, és 2024ben további 2%-os növekedést tapasztaltak. A közepes váltságdíjak mértéke is drámaian megugrott.

A legnagyobb egyetlen fizetésből származó váltságdíj 2024-ben 75 millió dollár volt, amit a Dark Angels nevű csoportnak fizetett egy áldozat.

A kriptopénzek szerepe a jövőben

Bár a kriptopénzek számos területen hasznosak, ezek a bűnözői csoportok sajnos kihasználják az anonim (vagy annak vélt) jelleget, hogy elrejtőzzenek a hatóságok elől. Azonban az olyan szervezetek, mint az HSI, folyamatosan dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a támadásokat, és visszaszerezzék a bűncselekményekből származó ellopott vagyont.

A jövőben az ilyen típusú támadások elleni küzdelem kulcsfontosságú lesz a kriptopénzek világában. Hiszen a bűnözők továbbra is próbálják kihasználni a decentralizált pénzügyi rendszerek adta lehetőségeket. A hatóságok proaktív fellépése és a technológiai fejlődés azonban egyre nagyobb hatékonysággal segíthet megvédeni az intézményeket és a felhasználókat a zsarolóvírusoktól.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes