Miért esik most a Bitcoin árfolyam?

Esik a bitcoin árfolyam

A bitcoin és az egész kriptopénz piac hétfő reggel többhavi mélypontra zuhant. Az esés mögött több tényező együttes mozgása áll, ami mind a kriptopénz piacon, mind a globális pénzpiacot durván érintette. 50 ezer dollár alá süllyedt a Bitcoin árfolyama, ami17%-os esést jelent péntekhez képest.

Mi történik és mit lehet tenni, ha esik a Bitcoin árfolyam?

Mi történt a Bitcoin árfolyammal?

A kriptopiacok idén eddig igen jó lendületben voltak, miután az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete jóváhagyta idén a Bitcoin és az Ether spot ETF-eket, ezzel pedig megnyílt a lehetőség az intézményi tőkebáramlás és a tőzsdei kriptopénz kereskedés előtt.

A közelmúltban azonban a Bitcoin más kockázatos eszközök, köztük a globális részvénypiac is nagy eladási hullámon ment / megy még most is keresztül. Emögött az áll, hogy a befektetők attól tartanak, hogy az Egyesült Államok recessziója már láthatáron van, és a növekvő geopolitikai aggodalmak is ránehezednek most a piacra. Ebben az helyzetben érkezett hétfő reggel a Nikkei japán index rekord bukása, amely 12%-ot csökkent egy nap alatt, az eddig legnagyobb csökkenését produkálva egész története során.

A Bitcoin ára 50 000 dollár alá zuhant, és 20 000 dollárt veszített múlt hétfő óta. Ez volt a kriptovaluta egyik legrosszabb heti teljesítménye az egész eddigi létezése során.

A piaci értéket tekintve vezető kriptovaluta 18%-kal 50 000 dollárra zuhant 24 óra alatt, ezzel elérte a legalacsonyabb szintet 2024 februárja óta. Az eladási hullám tehát, amely a globális piacok széles körű kockázatkerülésének része elérte a kriptovalutákat és a Bitcoint is.

Csak az elmúlt 24 órában 1 milliárd dollár értékű tőkeáttételes pozíciót számoltak fel a piaci összeomlás miatt.

Mi áll a Bitcoin árfolyam esés hátterében?

Makrogazdasági okok

Gyenge amerikai gazdaság

Valójában a kriptovaluta már péntek este gyengélkedni kezdett, miután az Egyesült Államok közzétette júliusi munkanélküliségi jelentését.

Az adatok azt sugallják, hogy a világ legnagyobb gazdasága aggasztóbb állapotban lehet, mint azt sokan gondolták, mivel a munkanélküliségi ráta 4,3%-ra nőtt – ez a legmagasabb érték 2021 októbere óta. A Wall Street azonnali áreséssel reagált.

A BTC és az altcoinok azonban folyamatosan zuhantak a hétvégén, mivel a hét minden napján 24 órában történik itt a kereskedés. A legnagyobb digitális eszköz 3 hetes mélypontra esett, valamivel 60 000 dollár alá, így kevesebb mint egy hét alatt több mint tízezret veszített értékéből. És ez még csak vasárnap történt.

Sokkoló ázsiai kereskedés

A japán tőzsde minden idők legnagyobb napi veszteségét szenvedte el hétfőn, mivel az amerikai gazdasági lassulástól való félelem sokkhullámokat indított el a globális piacokon.

A vezető tokiói részvények Nikkei 225 indexe elképesztő, 4451 pontot veszített, ami a történelem legnagyobb esése. Az index több mint 12%-os mínuszban zárt, július eleje óta tartó veszteségei pedig már 25%-ra nőttek, ezzel hivatalosan is belépett a medvepiaci területre.

„Ez egy összeomlás volt. 1987-es szaga volt” – mondta a CNN-nek Neil Newman, a tokiói Astris Advisory stratégiai vezetője. A vezető arra fekete hétfőre utalt 1987 októberében, amikor a globális piacok összeroppantak, és a Nikkei 3836 pontot veszített. Hétfőn még ennél is nagyobb esett tehát a japán tőzsde.

A japán carry-trade vége

A japán monetáris politika idén jelentős változáson ment keresztül, amikor a Bank of Japan pozitív kamatlábakat vezetett be és elkezdte a kamatemelési időszakot. Ennek hatására az Egyesült Államokba fektetett tőke hazavándorolt, ami az amerikai alapkezelők egyik legnagyobb félelme volt évtizedek óta.

A japán carry trade lényege, hogy alacsony kamatozású jent kölcsönöznek, és magasabb kamatozású eszközökbe fektetnek. Az alapkamat növekedése július 31-én 0%-ról 0,25%-ra eladási hullámot indított el, a jen erősödése pedig drágította a hiteleket.

A magas tőkeáttételű kereskedők kiszóródtak, a nyitott kontraktusok mértéke visszaesett. Ha a helyzet nem rendeződik, a FED kamatcsökkentése segíthet csak felszabadítani az amerikai piacokat.

Mindenki a Fed következő lépésére figyel

Mint fentebb említettük, a felsorolt ​​okok teljes nagy mértékben az Egyesült Államokkal kapcsolatosak. Most minden figyelem az amerikai központi bankra (FED) és a várva várt következő lépésére összpontosít.

A hét elején a Bank of England 0,25 bázisponttal csökkentette az országban a kamatlábakat a járvány óta történt első csökkentés során. Így az Egyesült Királyság központi bankja csatlakozott más prominens intézményekhez, például az EKB-hoz és a Bank of Canada-hoz a kamatlábak csökkentésében.

Az amerikai jegybank azonban továbbra is elhalasztotta eddig ezt a lépést, és a kamatlábak több évtizedes csúcson vannak, 5,25-5,50%. Jerome Powell Fed-elnökre nehezedő nyomás azonban folyamatosan nő, már Elizabeth Warren szenátor is felszólította őt, hogy mondja le nyaralási terveit és csökkentse a kamatlábakat azonnal most, ahelyett, hogy megvárná a szeptembert, amikor a legtöbb szakértő úgy véli, hogy a csökkentés amúgyis bekövetkezne.

Az alacsonyabb kamatlábakat általában optimistán hatnak az olyan kockázatos eszközök esetében, mint a kriptográfia, mivel olcsóbbá teszik a hitelfelvételt. Mint ilyen, a Fed következő lépésével kapcsolatos bizonytalanság lehet az oka annak, hogy egyes befektetők úgy döntöttek, hogy elhagyják a kriptopiacot. Legalábbis egyelőre.

Kriptogazdaság specifikus okok

ETF kiáramlás

A fent említett okok valójában erősen kapcsolódnak ahhoz, hogy az elinduló kripto ETF-ekből most kiáramlik a tőke. A gyenge amerikai gazdaságról szóló jelentések és a Federal Reserve lépései körüli bizonytalanság elriaszt néhány befektetőt, különösen a nagyobbakat – azokat, akik hajlamosak ETF-eket használni a kriptovaluta kitettség megszerzésére.

A spot Bitcoin ETF-ek kiáramlása pénteken csaknem 240 millió dollárra emelkedett, ami körülbelül három hónapja a legmagasabb érték. Az Ethereum ETF-ekből történő tőke kivonások pedigtovábbra is mínuszban voltak, most már egymást követő második héten.

Az ETF-áramlások a múltban bebizonyították, hogy azonnali hatást gyakorolhatnak a BTC árára, különösen a tőkekiáramlások. Következésképpen ezek lehetnek a fő okai annak, hogy az eszköz 60 000 dollár alá esett a hétvégén.

Csődbement tőzsdék kifizetései

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy egy amúgy teljesen bikapiac trend közepette is jelentős eladási nyomás nehezedett volna a következő hetekben a Bitcoinra.

Mint ahogy erről már július elején írtam számos évekkel korábban csődbement tőzsde jutott el a csődeljárás azon szakaszába amikor az ügyfelek végre megkaphatják a bennragadt pénzeszközeiket. Van aki pl. az Mt. Gox esetében több, mint tíz éve vár arra, hogy megkapja a Bitcoinjait. De más tőzsdék felhasználói is évek óta várják a kifizetéseket. Ezek a felhasználók pedig nagy részben eladhatják a pozícióikat, hogy realizálni tudjanak némi nyereséget az évek óta tartó viszontagságok után.

A csődbement tőzsdék mellett ráadásul először a német kormány majd az amerikai igazságszolgáltatás dobott nagy összegben Bitcoint a piacra, hogy értékesítse a korábbi bűnügyek során lefoglalt kriptókat.

Összeesküvés elméletek

És persze nem a kriptopénz piac lenne, ha a közösségen belül nem kelt volna szárnyra valami összeesküvés elmélet a Bitcoin árfolyam esés kapcsán. Ha valakinek a fenti okok nem elegek, akkor érdekes elgondolkodni azon, amit Arthur Hayes, az egykori Bitmex vezérigazgató, a kriptovaluta-ipar egykor legnagyobb származékos kereskedési platformjának egyik társalapítója spekulál.

A TradFi madaraim azt mondják, hogy valaki megszívta, és dobja az összes kriptóját. Fogalmam sincs, hogy ez igaz-e, nem mondok neveket, de tudasd a közösséggel, ha ugyanezt hallod.

Arthus Hayes, korábbi Bitmex CEO

A TradFi rövidités a traditional finance, azaz a hagyományos pénzpiac, vagy más néven hívhatjuk a Wall Street kereskedőinek is akik a nagy intézményi befektetőket képviselik a piacon.

Stratégia Bitcoin árfolyam esés esetén

Láttuk tehát, hogy most épp összeomlóban van a kriptopénz piac. Nem is meglepő, hogy most a leggyakrabban elhangzó kérdés, hogy mi lesz most, mit lehet tenni, ha esik a Bitcoin árfolyama?

Nézzük meg a lehetőséget.

Piaci visszaesésben vagy „vérfürdőben” a defenzív, azaz a védekező befektetési stratégia elengedhetetlen a tőke megőrzéséhez és a jövőbeli lehetőségek potenciális kihasználásához. Íme néhány ötlet, ami nem minősül befektetési tanácsadásnak, de segíthet ellavírozni ezekben a zavaros időkben.

Diverzifikáció

A kockázat csökkentése érdekében érdemes elgondolkodni befektetéseket a különböző eszközosztályok (részvények, kötvények, áruk, ingatlanok és kriptoeszközök) és a földrajzi régiók ,megosztása között között. A diverzifikáció segíthet a veszteségek mérséklésében, mivel nem valószínű, hogy minden eszközosztály egyidejűleg csökken.

A nagyobb százalékos készpénz birtoklása likviditást és rugalmasságot biztosíthat. Ez lehetővé teszi, hogy kihasználd azokat a vásárlási lehetőségeket, amikor minden hirtelen olcsóbb lett.

Pszichológiai megfontolások

A stop-loss megbízások végrehajtása korlátozhatja a veszteségeket azáltal, hogy automatikusan elad egy értékpapírt, amikor az elér egy előre meghatározott árat​. DE! Amikor gyorsan és sokat változik az árfolyam előfordulhat, hogy a pozíció akkor is likvidálásra került, ha amúgy visszapattant az eszköz ára. Amikor jelentős a volatilitás a piac, érdemes átgondolni, hogy a jelenlegi stop-loss szintek még érvényben vannak-e.

Rendszeresen tekintsd át és egyensúlyozd újra portfóliód, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az összhangban van kockázattűrő képességeddel és a befektetési céljaddal. Ez magában foglalhatja a túlteljesítő eszközök eladását és az alulértékelt eszközök vásárlását.

Legyél tájékozott és türelmes. Kövesd a piaci fejleményekkel, és kerüld most a rövid távú piaci mozgásokon alapuló impulzív döntések meghozatalát. A türelem kulcsfontosságú, mivel a piacok idővel magukhoz térnek.

A „zuhanó kések” egy olyan kifejezés, amelyet a pénzügyekben használnak az értékpapír árfolyamának gyors és meredek csökkenésére. A hulló kés elkapásának megkísérlése nagyon kockázatos lehet, mert az eszköz ára a vásárlás után tovább csökkenhet. A kifejezés azt sugallja, hogy az erősen hanyatló piacon történő vásárlás olyan, mintha egy zuhanó kést fognának el: ha rosszul időzítjük, megsérülhetünk, azaz jelentős veszteségeket szenvedhetünk el.

Az egyik legbiztonságosabb stratégia, ha megvárja a stabilizáció jeleit, mielőtt megtennénk az első lépést. Ez azt jelenti, hogy meg kell várni, hogy az ár kiegyenlítődjön vagy emelkedni kezdjen, jelezve, hogy a csökkenés legrosszabb része már véget érhet.

Fokozatos belépés és dollárköltség alapú átlagolás. Fontold meg a pozíció fokozatos belépésének lehetőségét, idő során elosztva kisebb összegek befektetésével. Ez a megközelítés csökkentheti annak kockázatát, hogy nagy összeget fektetsz be közvetlenül a további csökkenések előtt.

Kerüld el a pánik eladást. Az azonnali érzelmi reakciók gyakran rossz döntésekhez vezetnek. Szánj egy percet a helyzet higgadt felmérésére.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes