FTX ügyfelek kártalanítása megkezdődött

Pluszban jöhetnek ki FTX ügyfelek a kártalanítás során

Az FTX-nek több pénze van most, mint amennyire szüksége van a csőd áldozatainak kifizetéséhez. Így a kriptovaluta ügyfelek, kamatot is kaphatnak az FTX tartozásain túl.

A csődbe ment cég csődbiztosai azt tervezik, hogy felosztják a extra készpénzt a hitelezők között. A részvényeseknek azonban így semmi nem jut majd.

Az FTX ügyfelek pozitívban zárhatják a csődeljárást

Az FTX kriptovaluta tőzsde dollármilliárdokkal többet halmozott fel, mint amennyire szüksége van ahhoz, hogy fedezze azt az összeget, amit az ügyfelek a 2022. novemberi összeomlás során elvesztettek. Így lehetővé válik az ügyfelek teljes kártalanítása.

Az extra pénzt a cég több mint 2 millió ügyfelének kamatfizetésére fordítják, ami ritka eredmény, mivel a hitelezők általában csak egy részét szokták megkapni a csődbe ment vállalat kitettségéből.

A társaság közleménye szerint, ha befejezik összes eszköz eladását, a cégnek 16,3 milliárd dollárnyi készpénze lesz, amelyet szétoszthat a korábbi ügyfelek között. Körülbelül 11 milliárd dollárral tartozik az ügyfeleknek és más nem állami hitelezőknek, így több, mint 5 milliárd dollár plusz marad a kártalanítás után.

Bár az összes tartozást teljes egészében kifizetik, a kamatokkal együtt, a részvényesek számára semmi sem marad – derül ki a kedd este a delaware-i Wilmington szövetségi bíróságon benyújtott bírósági dokumentumokból. Itt tárgyalják az FTX-ügyet tárgyalják.

Az ügyben fennálló követelés típusától függően egyes hitelezők a tartozásuk 142%-át is behajthatják majd. Az ügyfelek túlnyomó többsége azonban valószínűleg a 118%-át fogja megkapni annak a kitettségnek, ami azon a napon állt fenn, amikor a vállalat a csődbe ment. Az azonban nem mindegy milyen valutában kapják meg az ügyfelek a kártalanítás összegét, hiszen a kriptopénz piac a 2022 novemberi összeomlás óta sokat emelkedett felfelé, így sokan árfolyamveszteséget kénytelenek elkönyvelni.

Ismét Solanát értékesítés az FTX

Megkezdődött az FTX vagyonának következő aukciója a zárolt Solana készlete harmadik részének értékesítéséért.
Az FTX csődbiztosai a héten értékesítik a zárolt Solana (SOL) csomagot. A SOL tokenek aukcióját május 9-re tűzték ki, de az árverésre bocsátott érmék száma nem tisztázott.

Az FTX csődbiztosai körülbelül 41 millió db SOL-t ad el majd az évek során, amelyet négy éven keresztül fognak a piacra dobni.

A márciusi első eladás az FTX teljes Solana-vagyonának körülbelül kétharmadát tette ki, körülbelül 1,7 milliárd dollár értékben.