Ethereum ETF határidők

Küszöbön az Ethereum ETF

Ez egy újabb izgalmas hét a kripto-ETF-ek számára. Ezúttal az Ethereum került a középpontba.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének május 23-ig kell válaszolnia a VanEck azonnali Ether ETF-kérelmére. Hasonlóan a januári azonnali Bitcoin ETF-döntéshez, ezt jelölték meg de facto határidőként a BlackRock, a Fidelity, az ARK Invest összes élő pályázatára is.

A piaci szereplők azt várják, hogy a SEC egyidejűleg utasítja el vagy hagyja jóvá az összes kérelmet, hogy elkerülje a kibocsátók közötti egyenlőtlenségek kialakulását.

Mivel a szabályozó hatóság már eddig is több alkalommal késleltette a jóváhagyást, az ETH árfolyamát az utóbb időben már nem érintette a hír. Valószínűleg az elutasítás volt beárazva, mivel a jóváhagyással kapcsolatos várakozások az elmúlt néhány hónapban alábbhagytak.

Ugyanakkor a múlt héten sor került több Ethereum ETF beadvány módosítására is. A kibocsátók rendszerint nem saját indíttatásból rontják le a termékeiket, hanem a felügyelet javaslatára. Így tett tehát az ARK is amely kiszedte a staking lehetőségét az Ethereum ETF beadványából.

Jelenleg ezek a határidők aktívak a SEC előtt álló Ethereum ETF beadványok kapcsán:

A SEC Ethereum ETF jóváhagyása nem annyira egyértelmű

Fontos tudni, hogy az ETF jóváhagyási folyamato egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint azt a közvélemény látni szeretni. A felügyelet nem jelenti be, hogy elfogadta és jóváhagyta egy ETF papír kereskedését. A SEC valójában csak megvétózni tudja egy ETF papír kereskedését. Ha azonban nem lát kivetnivalót a bevezetésben, akkor csendben továbbengedi.

A befektetők pedig csak abból érzékelik a jóváhagyást, hogy az ETF mostantól kereskedhető.

Vannak ugyan jelek, nyiltakozatok a kibocsátóktól, azonban a tényleges jóváhagyást szinte csak a bevezetés előtti napokban lehet sejteni.

Például A VanEck ETF-jét a Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC) az „ETHV” jelöléssel felvette kereskedhető eszközök listára egy nappal a jóváhagyás végső dátuma előtt.

A DTCC egy amerikai pénzügyi piaci infrastruktúra szolgáltató, amely elszámolási és tranzakciós szolgáltatásokat kínál a pénzügyi piaci szereplők számára. A DTCC-n való jegyzés döntő lépésnek számít az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) végleges jóváhagyása előtt.

A VanEck ETF-je jelenleg inaktívnak van kijelölve a DTCC honlapján, ami azt jelenti, hogy addig nem lehet feldolgozni a kérést, amíg meg nem kapja a szükséges hatósági jóváhagyásokat. Azonban nem VanEck az első Ether ETF a DTCC honlapján. Franklin Templeton spot ETH ETF-je már egy hónapja szerepelt a platformon, pedg annak a végső jóváhagyási dátuma csak novemberben van. Azonban az utolsó pillanatos VanEck ETF megjelentés a DTCC listán mindenképp pozitív jel a jövőt illetően.