Tornado Cash kriptomixer

A Tornado Cash kriptomixer fejlesztőjét 5 év börtönre ítélték

A Tornado Cash fejlesztőjét, Alekszej Pertsevt bűnösnek találta a holland bíróság pénzmosás vádpontban. 64 hónap börtönbüntetésre ítélték.

Az Egyesült Államok kormánya korábban már feketelistára tette a Tornado Cash kriptomixer platformot. Azt állították, hogy ez egy kulcsfontosságú eszköz volt a Lazarus észak-koreai hackercsoport számára, amely jelentősebb több jelentősebb kriptovaluta lopásokhoz is kötődik.

A per eredménye hatással lehet más Tornado Cash fejlesztők jövőbeni ítéletére is. Egy másik fejlesztőt ugyanis az Egyesült Államokban állítják bíróság elé, ugyanígy pénzmosással és szankciók megsértésével vádolják.

Különbségek mutatkoznak abban, hogy az Egyesült Államok és a holland törvények hogyan kezelik a személyes felelősséget az állítólagos bűncselekményekben, amit az is bizonyít, hogy az egyik fejlesztőt nem vádolják azzal, hogy e jogi különbségek miatt felelős az Egyesült Államokban zajló pénzmosásért is.

Azonban újabb az ügy újabb példája annak, hogy ezek a fejlesztők mindössze egy platformot hoztak létre ahol anonim tranzakciókat tettek lehetővé. Azonban azzal nem számoltak (?), hogy illegális tevékenységekre is használják majd ezeket az anonim tranzakciókat. Az ügyészséget azonban nem érdekli, hogy mi volt az eredeti motiváció a platform létrehozására. Csak a végeredményt nézik, és ez alapján büntetnek.