Deepfake segítségével loptak el 46 millió dollárt

deepfake kriptovaluta csalás

A hongkongi rendőrség leleplezett egy 46 millió dolláros deepfake segítségével elkövetett romantikus csalást.

A hongkongi rendőrség sikeresen felszámolt egy nemzetközi csalásra szakosodott hálózatot, amely a deepfake technológiát használta ki azért, hogy férfiakat tévesszen meg és hamis kriptovaluta befektetésekre vegyen rá. Az áldozatok online romantikus kapcsolatokba keveredtek, amelyek végül közel 46 millió dollárnyi veszteséghez vezettek.

Hamis romantika és a kriptó

A bűnözők vonzó nőknek adták ki magukat különböző online platformokon. Céljuk az volt, hogy férfiakat csaljanak csapdába. A csalók fejlett mesterséges intelligencia által támogatott deepfake technológiát alkalmaztak, hogy valósághű telefonos beszélgetéseket, sőt videohívásokat folytassanak az áldozatokkal. Ezzel építték ki a bizalmat. Miután sikerült elnyerniük az áldozatok bizalmát, meggyőzték őket, hogy fektessenek be kriptovalutákba egy látszólag legitim platformon.

Valójában azonban ezt a platformot a bűnszervezet üzemeltette. Még digitális média szakembereket és fejlesztőket is alkalmaztak, hogy teljesen valósághűre építsék a hamis infrastruktúrát. A bűnözők még kézikönyveket is készítettek kínai és angol nyelven, amelyek lépésről lépésre tanították a csalókat arra, hogyan építsenek ki hamis romantikus kapcsolatokat és manipulálják áldozataikat a pénz kicsalása érdekében.

A hongkongi rendőrség végül október elején végrehajtott rajtaütés során 27 személyt tartóztott le, köztük 21 férfit és 6 nőt, akik a 21 és 34 év közötti korosztályba tartoznak. Az akció során számítógépeket, mobiltelefonokat, luxusórákat, és mintegy 25 750 dollárnyi készpénzt foglaltak le. A letartóztatottak többsége Hongkongon kívülről származott, például Kínából, Tajvanból, Indiából és Szingapúrból.

Ez az eset jól rávilágít arra, hogy a modern technológia, mint a mesterséges intelligencia és a deepfake, milyen módon képes új típusú bűncselekményeket létrehozni. És mekkora veszélyt jelenthet ez a gyanútlan áldozatokra.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes