Hogyan építs kiegyensúlyozott portfóliót 2024-ben

Kiegyensúlyozott portólió

Milyen befektetési lehetőségek vannak a piacon 2024-ben, ha egy kiegyensúlyozott porfóliót szeretnénk építeni?

Milyen befektetési lehetőségek vannak 2024-ben

A világban 2024 igen nagy volatilitást hozott. Ezért fontos, hogy ne csak egyetlen eszközre összpontosítsunk, legyen az akár egy piac, egy részvény vagy akár maga a Bitcoin, hanem építsünk egy jól diverzifikált portfóliót építsünk. Ez nemcsak csökkenti a kockázatot, hanem lehetőséget is kínál más ígéretes projektek kihasználására. Lássuk, hogyan érdemes ehhez hozzáfogni.

Ne tedd az összes tőkédet fel egy lapra

A Bitcoin az egyik legismertebb és legnagyobb kriptovaluta, de nem érdemes minden megtakarításunkat ebbe tenni. A „minden tojást egy kosárba” elv kockázatos, mert a Bitcoin árfolyama is ingadozik. Ideális esetben a portfóliód egy részét érdemes Bitcoinba fektetni. Hogy mekkora részét, az leginkább az egyéni helyzetedtől függ. A hagyományos kiegyensúlyozott porfólió rendszerint 40%-ban kötvénypiaci elemeket és 60%-ban részvényeket tartalmaz. Ezt lehet a hozam-kockázat mutató figyelembevételével megfűszerezni alternatív eszközökkel, mint amit a kriptovaluták is képviselnek. Ez az arány a portfóliód 1-5%-ától akár 30%-ig is terjedhet.

Válogass a stabilabb és kockázatosabb eszközök között

A stabilcoinok, mint például a USDT (Tether) vagy a USDC, kisebb kockázatot jelentenek, mert árfolyamuk egy fiat valutához, például az amerikai dollárhoz van kötve. Ezeket használhatjuk akár egyfajta védelmi mechanizmusként a nagyobb piaci ingadozások ellen.

Emellett érdemes megnézni más projektek, mint az Ethereum vagy a Solana vagy sok más altcoin potenciálját. Sőt még ennél is jobb hozamlehetőségeket adhatnak a DeFi platformokon kínált megoldások, a derivatív termékek vagy akár az NFT-k. Azonban tudnod kell ezeket a magasabb hozam mellett jóval magasabb kockázattal is járnak.

Vedd figyelembe a technológiai és piaci trendeket

A 2024-es év kulcsfontosságú területei közé tartozik a mesterséges intelligencia, a decentralizált pénzügyi (DeFi) rendszerek, a DePin megoládsok és a blokkláncok skálázhatóságának fejlesztése. Az olyan projektek, amelyek ezekre a területekre összpontosítanak, hosszú távon potenciálisan sikeresek lehetnek.

Ne csak a mémcoinokra és a hype-ra figyelj, hanem vizsgáld meg a mögöttes technológiát és a csapatot is egy-egy projekt mögött.

Súlyozd újra a portfóliód rendszeresen

Ahhoz, hogy portfóliód hosszú távon is fenntartható legyen, rendszeres időközönként ellenőrizd, és szükség esetén állítsd be újra az arányokat. Ha például az egyik eszköznek jelentősen megnőtt az értéke, érdemes lehet eladni belőle és újraosztani a súlyokat a portfólióban, hogy ne egyetlen eszköz domináljon (lásd fenn)

Egy kiegyensúlyozott portfólióval csökkentheted a kockázatot, miközben kihasználhatod a kriptovilág által nyújtott lehetőségeket.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes