A világ legismertebb Youtubere 13 millió dolláros kriptovaluta csalásba keveredett

Mr Beast csalásban vett részt?

A világ legnézettebb Youtubere, MrBeast komoly bajba kerülhet, ha kiderül igazak a vádak és valóban részt vett több csaló kriptovaluta projekt népszerűsítésében.

A Youtuber sok milliót kereshetett a csaló kriptovaluta projektekkel

MrBeast, polgári nevén Jimmy Donaldson, a világ egyik legismertebb YouTubere, óriási közösségi média követőtáborral rendelkezik. Főként jótékonykodással és elképesztő kihívásokkal foglalkozó videóiról híres. De az utóbbi időben egyre inkább a kriptovalutákkal kapcsolatos projektek miatt is reflektorfénybe került. Kiderült, hogy olyan kriptopénztárcák, amelyek MrBeasthez köthetők, nagyjából 13 millió dolláros nyereséget termeltek, köszönhetően több kétes kriptoprojektben végrehajtott tranzakciónak.

Az Arkham Intelligence blokkláncelemző cég összekapcsolta MrBeastet ezekkel a tárcákkal, amelyek különféle tokenek értékesítésén keresztül szereztek jelentős profitot. A legsúlyosabb vádak szerint ezek a tokenek a klasszikus “pump and dump” sémák voltak. Ez esetben a nagy befektetők, köztük MrBeasthez köthető tárcák, megvásárolták a tokeneket, majd az áremelkedés után gyorsan eladták őket. Ezzel hatalmas profitot realizáltak, míg a kisbefektetők súlyos veszteségeket szenvedtek el az árfolyam összeroppanása miatt.

Mémcoinokkal milliókat lehet keresni

Egy konkrét példa a Polkamon (PMON) nevű Ethereum mémcoin. Egy MrBeasthez kötődő tárca 25 000 PMON tokent vásárolt, majd néhány órával később ezek értékesítésével 1,3 millió dolláros profitot realizált. Egy másik esetben a SuperVerse (SUPER) projektbe fektetett be, amit szintén MrBeast támogatott. A tárca több mint 9 millió dolláros nyereséget ért el a SUPER tokenek kereskedelméből, mielőtt az árfolyam több mint 90%-ot zuhant volna.

A kriptoközösség egy másik meghatározó alakja, ZachXBT, egy álneves blokkláncelemző, komoly vizsgálatot végzett ezekkel a tranzakciókkal kapcsolatban. ZachXBT már korábban, 2021-ben (!) is figyelmeztetett a Polkamon és más hasonló projektek gyanús tevékenységére, ahol az árfolyam mesterséges felpumpálása után a befektetők gyorsan megszabadultak a tokenektől, hátrahagyva a kisbefektetőket. ZachXBT és SomaXBT nyomozása világított rá, hogy MrBeasthez köthető tárcák is részt vettek ezekben az ügyletekben.

Bár a nyomozás konkrétan MrBeasthez köti ezeket a tárcákat, nincs biztosíték arra, hogy ő maga bonyolította le ezeket a tranzakciókat.

A Coinbase egyik vezetője, Conor Grogan, arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen tárcák mögött lehetnek barátok, producerek, vagy akár teljesen más személyek is, így biztosan kijelenteni, hogy MrBeast volt a felelős, megalapozatlan lenne.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes