Egy mémcoin miatt börtönbe kerülhet a token alapítója

mémcoin börtön

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) pert indított a Saitama Inu (SAITAMA) mémcoin mögött álló egyén, Vy Pham ellen.

Egy mémcoin is értékpapírnak számít az Egyesült Államokban

A vádak szerint Pham törvénytelen módon értékesített nem regisztrált értékpapírokat digitális tokenek formájában. Pham emellett félrevezető információkat adott az érme értékéről és jövőbeli kilátásairól, miközben mesterségesen felpumpálta annak árát, hogy később profitáljon az eladásból.

A vádlott Pham a közösségi médián keresztül népszerűsítette a Saitama Inut, és azt a benyomást keltette, hogy erős közösségi támogatottsága van a tokennek, valamint nagy jövőbeli potenciállal rendelkezik. Az SEC állítása szerint mindez a klasszikus “pump-and-dump” csalás része volt. Ennek során az eszköz árát felhajtják, majd a promóterek magas áron eladják azt a csúcson, ezzel súlyos veszteségeket okozva a befektetőknek, ahogy a piacra ömlő token mennyisége az árat leveri.

Ez az ügy része a SEC, az FBI és az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) közös akciójának, amely során több kriptovaluta-projektet és piaci manipulációval gyanúsított entitást vettek célba. A hatóságok célja, hogy megfékezzék az ilyen típusú csalásokat a kriptopiacokon, amelyek különösen veszélyesek lehetnek a kisbefektetők számára.

A pert és annak lehetséges következményeit figyelembe véve, a mémcoinok jövőjére is jelentős hatással lehet. A bíróság döntése precedenst teremthet, ami szigorúbb szabályozást hozhat hasonló digitális eszközökre és azok népszerűsítőire. A mémcoinok mögött, szemben a komolyabb kriptovalutákkal, mint a Bitcoin vagy Ethereum, gyakran hiányzik a mögöttes értékek és a használhatóság, ezért különösen sebezhetők az ilyen manipulációkkal szemben.

Az SEC célja, hogy biztosítsa a piacok tisztességes működését, és fellépjen a félrevezető információk és piaci manipuláció ellen, különösen ahogy egyre több befektető fordul a digitális eszközök felé. Jellemzően az értékpapírtörvény megsértése miatt indítanak eljárásokat. Lassan pedig már minden idetartozik: pár hete bányászgépek miatt emeltek vádat szintén az értékpapírtörvény megsértése miatt egy cég ellen (bár tény, hogy ott más probléma is volt a háttérben).

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes