Ez az altcoinok belépője Wall Streetre

grayscale alapok

A Grayscale kriptoalapok új lehetőséget nyitnak meg az altcoinok előtt. Mind a meglévő, mind pedig a tervezett alapok jelentős hatással van a kriptovaluták árfolyamára.

Az elmúlt évek során a Grayscale által kezelt kriptoalapok egyre nagyobb figyelmet kaptak, mivel a befektetők egyre inkább keresik a biztonságosabb és szabályozottabb hozzáférést a kriptovaluták világához. De mit is jelent pontosan egy Grayscale trust, és miért lehet ez az első lépés sokaknak a kriptovaluták világába?

Ebben az elemzésben részletesen bemutatom, hogy hogyan működnek ezek az alapok, és mit jelenthetnek az altcoinok árazása szempontjából a meglévő és tervezett Grayscale befektetési termékek.

Mi az a Grayscale kriptovaluta befektetési alap?

A Grayscale trustok vagy befektetési alapok olyan szabályozott befektetési eszközök, amelyek lehetővé teszik az intézményi és kisebb befektetők számára egyaránt, hogy közvetlenül hozzáférjenek különböző kriptovalutákhoz. Mindezt anélkül, hogy közvetlenül kellene vásárolniuk vagy kezelniük a digitális eszközöket. Az alapok alapvetően egy kriptovalutával fedezett eszközportfóliókat kezelnek, amelyeket értékpapírok formájában lehet megvásárolni a hagyományos tőzsdéken.

Ez nagy előnyt jelent azon befektetők számára, akik a kriptovalutákba kívánnak fektetni, de elkerülnék a kriptotárcák és a privát kulcsok kezelésével járó technikai kihívásokat és biztonsági kockázatokat. Sőt egy nagy intézményi befektető keze meg is van kötve, belső szabályzata alapján nem fektethet be akármilyen termékbe. Azonban egy alap birtoklásával a befektetők kitettséget szerezhetnek a kriptovalutákkal szemben. Emellett az alapkezelő vállalja a digitális eszközök biztonságos tárolását.

Trust vs. ETF: Mi a különbség?

A kriptoalapok és az ETF-ek (Exchange-Traded Funds, tőzsdén kereskedett befektetési ) között a legnagyobb különbség a szabályozás és a likviditás. Míg a trustok zárt végű alapok, az ETF-ek nyílt végű alapok, amelyek napi szinten kereskedhetők, és szigorúbb szabályozási feltételeknek kell megfelelniük.

A Grayscale trustok egyik hátránya, hogy ezek gyakran prémiumon vagy diszkont áron forognak a mögöttes eszköz értékéhez képest. Ez azért történik, mert az alap részvényeinek árát a kereslet és kínálat szabályozza a tőzsdén. Az ETF-ek ezzel szemben pontosabban tükrözik a mögöttes eszköz értékét, mivel a befektetők közvetlenül az alapkezelőtől vásárolhatnak vagy adhatnak el részvényeket.

A Grayscale már régóta dolgozik azon, hogy egyes trustjait átalakítsa ETF-é, ami még nagyobb likviditást és átláthatóságot biztosít a befektetők számára. A Bitcoin és az Ethereum esetében ez már megtörént. A szabályozó hatóságok jóváhagyása azonban még várat magára a többi eszköz esetében. Ezért a trustok jelenleg is az elsődleges lehetőségei a kriptovaluták intézményi befektetési piacának.

Grayscale alapok és az altcoinok árfolyama

Az altcoinok számára a Grayscale trustok hatalmas jelentőséggel bírnak. Ahogy egyre több trustot hoznak létre és jegyeznek be, az intézményi befektetők növekvő érdeklődést mutatnak a kisebb, de ígéretesebb kriptovaluták iránt is. Ez közvetlenül befolyásolhatja az altcoinok árfolyamát, mivel a megnövekedett kereslet árfelhajtó hatással lehet.

Az alábbiakban bemutatjuk a legjelentősebb Grayscale trustok által kezelt altcoinokat és azok lehetséges hatását a piacon:

Ethereum Classic (ETC) Az Ethereum Classic a Grayscale által kezelt legnagyobb altcoin trust, amely 211 millió dolláros eszközállománnyal rendelkezik. Az ETC azért érdekes, mert az Ethereum eredeti láncának folytatása, és bár az Ethereum (ETH) háttérbe szorította, az intézményi érdeklődés megnövelheti az értékét.

Litecoin (LTC) A Litecoin az egyik legrégebbi kriptovaluta, amely mindig is közel állt a Bitcoinhoz, mint digitális ezüst hivatkoztak rá sokan régebben. A 125 millió dolláros eszközállomány a Litecoin iránti folyamatos érdeklődést mutatja. Az LTC stabilitása és alacsony tranzakciós költségei miatt vonzó lehet az intézményi befektetők számára is.

Bitcoin Cash (BCH) A Bitcoin Cash trust 120 millió dolláros eszközállományt kezel. Bár a BCH az elmúlt években sokszor vita tárgyát képezte a kriptoközösségben, továbbra is jelentős támogatottsággal bír. Különösen azokon a piacokon, ahol az alacsony tranzakciós költségek kulcsfontosságúak.

Solana (SOL) A Solana egyike a leggyorsabban növekvő blokkláncoknak, és a Grayscale trustja 74 millió dolláros eszközállománnyal rendelkezik. A Solana iránti intézményi érdeklődés tovább növekedhet, mivel a hálózat gyors tranzakciós sebessége és alacsony költségei egyre nagyobb figyelmet kapnak.

Zcash (ZEC) A Zcash egy anonim kriptovaluta, amely titkosított tranzakciókat biztosít. A 14 millió dolláros trust nagysága mutatja, hogy a magánélet védelmére nagy hangsúlyt fektető befektetők továbbra is érdeklődnek az ilyen típusú altcoinok iránt.

További ígéretes trustok

Az olyan kriptovaluták, mint a Chainlink (LINK), Stellar (XLM), és a Decentraland (MANA) szintén szerepelnek a Grayscale portfóliójában. Bár ezek kisebb trustok, a növekvő érdeklődés és a trustba való belépés lehetősége árfolyam emelkedéshez vezethet. A piaci kapitalizációjuk még kicsi, de a trustok növekedése előrevetítheti az intézményi befektetések növekedését.

Emellett a fenti ábrán látható egy sor másik altcoin, amelyre külön befektetési alapot indíthat a jövőben a Grayscale.

Két esetben hat az altcoinok árfolyamára a Grayscale alapja. Amikor kiderül, hogy egy új befektetési alapot indítanak ami egy adott kriptovalutába fektet, az megemeli az árfolyamot, mert a nagyobb likvididás révén nagyobb kereslet is érkezik az adott altcoin piacra. Ezután, ha a Grayscale bead egy kérést a SEC felé, hogy módosítse a trust-ot ETF-é az újabb lökést adhat az árfolyamnak. Majd amikor ténylegesen elindul az ETF, akkor az árfolyam rendszerint visszahúz, mert akkor történik meg a profit realizálást sok esetben. Legalábbis a korábbi értékpapírbevezetések során ezt láttuk.

A Grayscale trustok fontos szerepet játszanak abban, hogy a kriptovaluták szélesebb körű intézményi elfogadást kapjanak. Bár a trustok és az ETF-ek között jelentős különbségek vannak, a trustok jelenlegi formájukban is erős belépési pontot jelentenek a kripto világba. Az altcoinok esetében a meglévő és tervezett trustok jelentős hatással lehetnek a piaci árfolyamokra, hiszen az intézményi érdeklődés növekedése közvetlen keresletnövekedést eredményez.

Ahogy a piac folyamatosan fejlődik, érdemes figyelni, hogy mely altcoinok kerülnek be a Grayscale portfóliójába, mivel ezek a tokenek lehetnek a következő nagy nyertesek a kriptopiacon.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes