Idővel a digitális valuták és a hagyományos bankrendszer össze fog olvadni

Swift tokenizált eszközök tranzakció

A globális banki hálózat, a SWIFT jövőre már élő tranzakciókkal tesztelné tokenizált eszközök és digitális valuták kereskedését.

A SWIFT bejelentette az új lépés része annak a lassú folyamatnak, amelynek célja, hogy ezeket az eszközöket integrálják a globális pénzügyi rendszerbe.

Zajlik az eszközök tokenizálása

A bankok és az eszközkezelők már évek óta vizsgálják, hogyan lehetne tokenizálni a hagyományos eszközöket, például a kötvényeket. A tokenizálás lényege, hogy digitális egységeket – általában blokklánc-alapú tokeneket – hoznak létre, amelyek az alapul szolgáló eszköz egy részét képviselik. Ezáltal a kereskedés gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb lehet, hiszen számos közvetítőt ki lehet hagyni a folyamatból. Ennek ellenére a tokenizált eszközök még nem nyertek jelentős teret a szélesebb piacon, de jelentőségük folyamatosan nő.

A világ központi bankjainak mintegy 90%-a kísérletezik központi banki digitális valutákkal (CBDC), amelyek a hagyományos pénz digitális verziói, és megkönnyítik a tokenizált eszközök kereskedelmét. A monetáris hatóságok próbálnak lépést tartani a technológiai újításokkal.

A SWIFT már részt vett CBDC-k és tokenizált eszközök tesztelésében. Márciusban bejelentették, hogy egy új platformot indítanak, amely összekapcsolja a fejlesztés alatt álló CBDC-ket a meglévő pénzügyi rendszerrel. A következő évben pedig azt tervezik, hogy ezen digitális eszközöket valódi tranzakciókban is felhasználják, persze egyelőre csak egy kontrollált környezetben.

Bár a piac lehetőségei nagyok a piac megosztottsága és a kezdeményezések hiánya lassítja a fejlődést. A legújabb SWIFT-fejlesztés célja, hogy különböző digitális eszközöket kombináljon különböző platformokon, így elősegítve a tokenizált kötvények és digitális betétek vagy CBDC-k közötti hatékony kereskedést.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes