A kínaiak ismét elkezdtek foglalkozni a kriptovalutákkal

kína és a kriptovaluták

Kína és a kriptovaluták kapcsolata viharos volt az elmúlt években. 2013 óta szigorú álláspontot képvisel a kriptóval szemben. Kb több mint tíz éve már leállította a bankokat és nem teljesíthetnek Bitcoin-tranzakciókkal kapcsolatos utalásokat.

A 2024-es Tsinghua PBC vezető közgazdász fórumán Zhu Guangyao volt kínai pénzügyminiszter-helyettes egy teljes új álláspontot kezdett el képviselni.

A pénzügyminiszter-helyettes most sürgeti Kínát, hogy értékelje újra a kriptoiparral kapcsolatos megközelítését.

Kína újragondolná a kriptovalutával kapcsolats álláspontját

Zhu idézte a digitális valutákkal kapcsolatos nemzetközi álláspontot, különösen az Egyesült Államokban. Itt az eszközosztály olyan kulcsfiguráktól kapott politikai támogatást, mint Donald Trump amerikai elnökjelölt.

Beszédében Zhu elismerte a kriptovaluták jelentette kockázatokat és kihívásokat. De hangsúlyozta, hogy Kínának alaposabban kell tanulmányoznia a globális trendeket és a politikai kiigazításokat.

„Negatív hatásai vannak, és teljes mértékben fel kell ismernünk a kockázatait és a tőkepiaci károkat. De tanulmányoznunk kell a legújabb nemzetközi változásokat és politikai kiigazításokat, mert ez a digitális gazdaság fejlődésének döntő szempontja.”

A volt miniszter a digitális valuták globális fejlődéséről is elmélkedett. Megjegyezte, hogy az elmúlt évtizedben az Egyesült Államok következetesen a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemre irányuló nemzetközi erőfeszítések fő veszélyének tekintette őket. Ingadozó árfolyamuk miatt a globális pénzügyi piacok stabilitását fenyegető veszélynek is tekintették.

Zhu azonban megfigyelte, hogy az amerikaiak hozzállása ebben az évben változáson ment keresztül. Rámutatott Donald Trump 2024-es elnökválasztási kampányára, amely nyíltan felkarolta az eszközöket. Sőt, több amerikai politikus ennél tovább is ment. Volt aki nyilvánosan figyelmeztetett arra, hogy el kell fogadni a kriptovalutákat, különben Kína lép a helyünkbe.

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) az év elején 11 Bitcoin-tőzsdén kereskedett alapot (ETF) hagyott jóvá, valamint a hasonló Ethereum (ETH) termékek szintén jóváhagyást kaptak az ügynökség kezdeti vonakodása ellenére.

Zhu azt is megemlítette, hogy a feltörekvő gazdaságok, köztük a BRICS-országok, mint például Oroszország, Dél-Afrika, Brazília és India, szintén lépéseket tesznek, hogy a kriptovalutákat beépítétsék a pénzügyi rendszereikbe.

Kína és a kriptovaluták

Kína és a kriptovaluták kapcsolata összetett de inkább korlátozó jellegű. Évről évre fejlődik, ahogy a kormány egyre határozottabb álláspontot képvisel a digitális eszközökkel szemben.

2013 decemberében kezdődött ez a viharos kapcsolat. Akkor a People’s Bank of China (PBoC) és más szabályozó testületek közleményt adtak ki, amelyben megtiltotta a bankoknak a Bitcoin-tranzakciók kezelését. Pedig ezidőtájt a Bitcoin kereskedés jelentős része zajlott még Kínában, be is zártak a legnagyobb kriptovaluta váltók az országban (például a BTCC).

2017-ben Kína fokozta erőfeszítéseit azáltal, hogy szeptember elején betiltotta az ICO-kat, azaz a token kibocsátásokat, és azokat a finanszírozás illegális formáinak minősítette. Nem sokkal ezután a PBoC elrendelte, hogy az országban működő maradék kriptovaluta tőzsde szeptember végéig hagyja abba működését, a kábítószer-csempészet és a pénzmosáshoz hasonló bűncselekmények lehetséges felhasználásával kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

Ennek eredményeként a nagy tőzsdék, mint például a Binance, kénytelenek voltak áttelepülni, miközben a kereskedők egyre inkább a tengerentúli platformok felé fordultak VPN-eken keresztül.

2021-ben a újra, immárod sokadik alkalommal “Kína betiltotta a Bitcoin” című cikkek járták be a sajtó. Kína ezúttal betiltotta a kriptobányászatot, és illegálisnak nyilvánított minden kriptovaluta tranzakciót.

Nyitás a kriptoszektor irányába

Tagadhatatlan tény, hogy Kína puszta méreténél fogva az egyik legfontosabb gazdasági hatalom a világon. Ezért nagyon nem mindegy milyen álláspontot képvisel a kriptovalutákkal szemben. Azonban már már komikussá kezd válni ahogy az elmúlt 10 év során tűzzel vassal próbálják meg tiltani a kriptovaluta tranzakciókat, ami sehogy sem sikerül.

Hozzá kell tenni, minden ilyen alkalommal, amikor “Kína betiltja a Bitcoint” jelentősen be szokott zuhanni az árfolyam, majd pár héten belül korrigál. Így sokan nagyon jól szoktak járni egy-egy ilyen bejelentéssel.

Az utóbbi időben azonban Hongkong, amely Kína félig autonóm régiója, fokozta kitettségét a kriptovaluta szektor irányába. Az „egy ország, két rendszer” elve alapján, lehetőség nyílik arra, hogy fenntartsa saját jogi és gazdasági rendszerét miközben Hongkong világos szabályozási keretet hozott létre az iparág számára, és aktívan dolgozik együtt az ágazat globális szereplőivel.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes