Újabb amerikai államban lehet majd Bitcoinnal fizetni az adót

Bitcoin adófizetés Texasban

Texas már a harmadik olyan amerikai állam lehet a jövőben, amelyik engedélyezheti, hogy a szövetségi szinten kivetett adókat kriptovalutával is lehessen fizetni.

Texas megnyitná az utat a Bitcoin adófizetés lehetősége előtt

Hétfőn Niraj Antani ohiói szenátor új törvényjavaslatot terjesztett elő, amely lehetővé teszi az állam adófizetői számára, hogy kriptovalutákat, például bitcoint használjanak az állami és helyi adók kifizetésére.

„A kriptovaluta nem csak a jövő, hanem a 21. századi gazdaságunk jelene is. Ösztönöznünk kell az innovációt és a szabad vállalkozást Ohióban” – mondta Antani.

A kritikusok azonban kiemelik, hogy a törvényjavaslat lehetővé teheti a kormány számára, hogy összekapcsolja a pénztárca címeit az adófizetők személyazonosságaival. Ez pedig adatvédelmi aggályokat vethet fel a kriptobefektetők számára.

Ohio korábban 2018 novemberében már megvizsgálta a Bitcoin adófizetés lehetőségét. Akkoriban az ezen fizetési lehetőség jóváhagyására vonatkozó döntést az Ohio Állami Betéti Testületre bízták. Ez azonban végül nem folytatta a munkát a témában.

„Az Állami Betéti Testületnek cselekednie kellett volna, és mivel nem tették, mi megtesszük” – mondta Antani.

Ohio nem az egyetlen állam, amely mérlegeli a Bitcoin adófizetés felajánlásának lehetőségét.

2022-ben Colorado vezette be ezt a lehetőséggel, bár a polgárok itt nem kaphatnak adó-visszatérítést digitális eszközökben.

Ugyanebben az évben Rick DeSantis floridai kormányzó azt mondta, hogy támogatja az államban működő vállalkozások számára azt a lehetőséget, hogy bitcoinban fizessék adóikat. De a javaslatot végül még nem hajtották végre. Helyi szinten Amerika egyes joghatóságai is elfogadták a virtuális pénznemben történő adófizetést, a floridai Orlandóban például már 2018 óta fizethetnek a lakosok kriptoban adót.

Egyre több állam dolgozik azért, hogy kriptobarátnak tekintsék. Ez vonzza a befektetőket és a vállalkozásokat, ezért a kriptovalutákkal történő adófizetés lehetőségét valószínűleg továbbra is olyan kezdeményezésként használják majd, amely pozitív jelzéseket küld a lakosságnak és az iparnak is. Azonban számos tényezőt – beleértve a tranzakciók lekönyvelésének bonyolultságát, a korlátozott bevételi lehetőségeket és az alacsony kihasználtságot – kezelni kell. Ez szükséges ahhoz, hogy a Bitcoin adófizetés lehetősége széles körben is el tudjon terjedni.

Európában Svájc az éllovas a bitcoin adófizetés területén. Zug, a svájci kriptó-völgy néven elhíresült település 2016 (!) óta fogad el Bitcoint kormányzati szolgáltatásokra.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes