Te tudod mennyi tartalékkal rendelkezik a szolgáltató, ahol a pénzed tartod?

Proof of reserves, a kriptotőzsdék tartalékainak jelentése

A kriptotőzsdék auditját hozza el a tartalék jelentések korszaka.

Banki tartalék vs kriptotőzsde tartalék

A Proof of Reserves (PoR) , azaz a kriptotőzsdék tartalékairól szóló jelentés egy olyan lehetőség, amely biztosítja, hogy egy pénzügyi szolgáltatás – például egy kriptotőzsde vagy egy letéti szolgáltató – valóban rendelkezik azokkal a tartalékokkal, amelyeket a felhasználók pénzeszközeinek fedezetéül ígér.

A hagyományos pénzügyi rendszerben sokszor nincs egyértelmű átláthatóság arról, hogy egy intézmény mennyi pénzzel rendelkezik. Ennek hiánya komoly problémákat okozhat, mint ahogyan a múltban a bankcsődök és a pénzügyi válságok során láthattuk is. A kriptovilágban a PoR azért fontos, mert megoldást nyújt erre a problémára.

A PoR rendszerek lehetővé teszik, hogy bárki, bármikor ellenőrizhesse egy intézmény tartalékait. Teheti ráadásul mindezt bárki anélkül, hogy különleges jogosultságokra lenne szüksége. Az igazán megbízható platformok esetében a kriptotőzsdén tárolt Bitcoin tartalékok nyilvánosan és valós időben követhetők. Ez segíti elkerülni, hogy a felhasználók pénzeszközei titokban eltűnjenek, mint ahogy az történt a Mt. Gox vagy az FTX esetében. Ha akkoriban lett volna egy PoR rendszer, a felhasználók időben észrevehették volna, hogy a tőzsdék tartalékai veszélyesen csökkennek.

Azt FTX csődje után szinte minden nagy kriptotőzsde frissítette a Proof-of-Reserve jelentését, hogy növelje a befektetők bizalmát.

https://coinmarketcap.com/academy/article/proof-of-reserves-these-exchanges-are-adhering-to-the-new-standard

Ez a megoldás nemcsak a kriptotőzsdék számára hasznos, hanem más pénzügyi termékeknél, például Bitcoin ETF-eknél is. Az ETF-ek mögötti tartalékokat folyamatosan és megbízhatóan kellene ellenőrizni, hogy biztosítsák a befektetők számára, hogy a megvásárolt eszközök ténylegesen léteznek, és nem manipulálják őket.

Összességében a PoR bevezetése növeli a bizalmat, csökkenti a kockázatokat, és átláthatóbb pénzügyi rendszert teremt a kriptovilágban.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes