Új fogalom a kriptopénz piacon: jön a volatilitás szuperciklusa

Bitmex artus hayes

Arthur Hays, a Bitmex korábbi vezére a Token2049 konferencia kapcsán osztotta meg véleményét a kriptopénz piac jövőjéről.

Volatilitás szuperciklusa

A volatilitás szuperciklusa a pénzügyi piacokon egy olyan elhúzódó időszakra utal, ahol jelentős ingadozások történnek az eszközárakban. Emögött gyakran külső gazdasági vagy geopolitikai tényezők állnak.

Ezek a ciklusok gyors áremelkedést és összeomlást okozhatnak, ami tehát magával hozza a magas piaci volatilitás – azaz az árfolyam ingadozást.

A kriptovalutákkal összefüggésben a volatilitás szuperciklusa jellemzően szintén nagy áringadozásokkal jár. Ezeket gyakran szabályozási változások, technológiai fejlődés és makrogazdasági változások együttesen befolyásolnak. Ez az intenzív ingadozás mind az intézményi, mind a lakossági befektetőket vonzza, akik hasznot húznak szeretnének húzni az árfolyam hullámvölgyeiből.

Token2049 konferencia

Hayes friss cikke szemléletesen megragadja a szingapúri Token2049 konferencia atmoszféráját, összehasonlítva a Forma-1-es futamok élénkségével. Hayes külön kiemeli azt az energiát, amit a kripto-rajongók az ehhez hasonló eseményekhez kapcsolnak. A a Token2049 konferencia látogatottsága évről évre megduplázódott, miközben a pletykák szerint a projektek rendkívüli összegeket fizetnek a megjelenésért. A zsúfolásig megtelt klubokról, popup eseményekről és extravagáns költekezésről szóló hírek a kriptoközösség szenvedélyét mutatja.

Jelentős ellentét van a nyüzsgő kriptovilág és a Szingapúrban egyidejűleg zajló, csendes TradFi (hagyományos pénzügyi) konferenciák között.

Hayes szerint ez az ellentétet egy kulcstézis az eméletében.

A TradFi intézmények célja a nyugalom fenntartása azáltal, hogy pénznyomtatással és higgadt megjelenéssel elnyomja a volatilitást a piacon. Ezzel szembe a kripto egy központi irányítástól mentes pénzügyi rendszer volatilitását és potenciálját testesíti meg.

A szerző a makrogazdasági oldalról elmélyülve vázolja a 2023 novemberétől kezdődő jeleket. Megjegyezi, hogy több pozitív és negatív trend lehetősége is fenn áll most a piaci mozgások kapcsán. Annak ellenére, hogy az egyes makrogazdasági előrejelzések tévednek, a tágabb trendre – a volatilitás visszaszorítására szolgáló pénznyomtatásra – fogadás eddig nyerő stratégiának bizonyult.

A bitcoin és más kriptoeszközök megoldásként szolgálnak és az elfojtott volatilitást felszabadíthatják.

A cikk világos makroperspektívával zárul. A rendszer egyre növekvő mértékben támaszkodik a fiat pénzekre a a volatilitás visszaszorítása érdekében, ami azt jelenti, hogy idővel a kriptoszektor, különösen a Bitcoin, jelentős hasznot húzhat ebből, fedezetül szolgálva a hagyományos pénzek által vezérelt gazdaságpolitika által elfedett instabilitás ellen.

A volatilitás szuperciklusa a pénzügyi piacokon egy olyan elhúzódó időszakra utal, ahol jelentős ingadozások vannak az eszközárakban.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes