CEX vagy DEX – melyik kriptovaluta tőzsde mire jó?

Cex vs Dex kriptotőzsde

Mi a különbség a központosított és a decentralizált kriptotőzsdék között?

Két fő tőzsdetípussal találkozhatsz a kriptovaluták világában. Ez a központosított tőzsdék (centralized exchanges – CEX) és a decentralizált tőzsdével (decentralized exchanges – DEX). Mindkettő lehetővé teszi a kriptóval való kereskedést, de nagyon eltérő módon működnek. Megértésük segíthet eldönteni, melyik felel meg legjobban az Te igényeidnek.

Központosított kriptotőzsdék (CEX)

A központosított tőzsdét egy vállalat vagy szervezet működteti, amely közvetítőként működik a vevők és az eladók között. Néhány jól ismert CEX a Binance, a Coinbase és a Kraken. Amikor CEX-en kereskedsz, elhelyezed a kriptód a tőzsde pénztárcájába. Ez azt jelenti, hogy a tőzsde tárolja az eszközeidet mindaddig, amíg készen nem állsz kivenni azokat.

A CEX-ek manapság igen népszerűek. Könnyen használhatóak, különösen a kezdők számára. Általában felhasználóbarát felületet, ügyfélszolgálatot és gyors tranzakciókat kínálnak. Ráadásul általában a különböző országok hatóságai is szabályozzák ma már őket. Ez bizonyos védelmet biztosít a felhasználóknak.

A CEX használatához azonban gyakran át kell esni az Ügyfél azonosítási folyamaton (KYC), amely során biztonsági okokból meg kell adnunk a személyes adataink. Például személyi igazolványunk vagy útlevelünk fényképét.

A központosított kriptotőzsdék legnagyobb hátránya, hogy a tőzsde kezeli a rábízott kriptót, Te bízol bennük, hogy ők biztonságban tartják pénzeszközeidet. Ha a tőzsdét feltörik, vagy ha valami rosszul sül el a tőzsde rendszereiben, elveszítheted a rájuk bízott vagyonod – ahogyan ez már korábbi jelentős események során másokkal sajnos megtörtént. Tulajdonképpen gondolhatsz ezekre a platformokra, mint egy bank. Ha a bank csődbe megy, viszi magával a pénzed is.

Decentralizált kriptotőzsdék (DEX)

A decentralizált tőzsdék (DEX) egészen mások.

Ahelyett, hogy egy vállalat működtetné őket, a DEX-ek a blokklánc technológiát és intelligens szerződéseket használnak ahhoz, hogy lehetővé tegyék a peer-to-peer, azaz az eladók és a vevők között a közvetlen kereskedést. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül más felhasználókkal kereskedsz, anélkül, hogy egy közvetítő birtokolná a kriptódat.

A DEX használatának egyik fő előnye, hogy mindig kézben tartod az irányítást. Nem kell megbízni egy központi félben, mert soha nem kell átadod a pénzedet egy tőzsdének. Ez a DEX-eket is ellenállóvá teszi a hackeléssel és a piaci manipulációkkal szemben.

A DEX-ek használata azonban általában bonyolultabb. Nincs ügyfélszolgálat, és a tranzakciók is néhány esetben tovább tarthatnak, mivel közvetlenül a blokkláncon dolgozzák fel őket. Ha még nem rendelkezel megfelelő kriptotőzsdei ismeretekkel, a DEX-en való navigálás kezdetben kissé nehéznek tűnhet. De a tapasztalt kereskedők számára a DEX-ek nagyobb ellenőrzést és biztonságot kínálnak. Sok esetben akár alacsonyabb díjakat is.

Hasonlóságok a CEX és a DEX között

Mind a CEX, mind a DEX lehetővé teszi a kriptovaluták kereskedelmét. Sok hasonló eszközt kínálnak, például piaci diagramokat, ajánlati könyveket és kereskedési párokat, de a termékek tekintetében is nagy a párhuzam.

A legnagyobb különbség a vezérlésben és a használhatóságban rejlik.

A CEX-ek mindent elintéznek helyetted, de bizalmat igényelnek. Ezzel szemben a DEX-ek teljes irányítást biztosítanak, de nagyobb kihívást jelenthet a használat során.

Melyiket érdemes használni?

Ha még csak most kezded, a központosított kriptotőzsdék jó kiindulópontot jelentenek. A folyamat egyszerű, és több segítséget kaphatsz, ha valami rosszul sül el. De ahogy egyre magabiztosabban mozogsz a tőzsdei kereskedés világában, a decentralizált tőzsde kipróbálása nagyobb ellenőrzést és biztonságot nyújthat kriptoeszközeid felett.

Mindkét típusú váltónak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Minden attól függ, hogy mit keresel: egyszerűséget és kényelmet (CEX) vagy kontrolt és biztonságot (DEX). Valójában csak Te magad tudod eldönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb választás számodra.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes