Így csinálhatsz kriptopénzből még több pénzt a staking segítségével

Ha nem szeretnéd eladni a kriptovalutád, de mégis bevételre szeretnél szert tenni a staking jó megoldás lehet.

Ebből a cikkből megtudhatod, mi az a staking, hogyan működik, és hogyan vághatsz bele. És ami a legfontosabb: hogy egyáltalán neked való-e ez?

Mi az a staking?

A staking olyan, mint egy magas hozamú megtakarítási számla, ami kamatozik. Ha pénzt helyezel el egy megtakarítási számlára, a bank kölcsönadja azt másnak, és neked a használtaért cserébe kamatot fizet. A kriptovaluták világban a staking hasonló módon működik. A kriptovalutád meghatározott időre „zárolva” lesz, hogy ezzel támogassa a blokklánc műveleteket. Cserébe jutalomként több kriptot kapsz vissza a folyamat végén.

A staking egy jó módja annak, hogy kicsit megdolgoztasd a kriptód és passzív jövedelmet szerezz – vagyis pénzt kereshetsz anélkül, hogy el kellene adnod a kriptovalutádat. A bevétel százalékos arányát éves százalékos kamatláb alapján számítható ki. A használt platformtól és típustól függően az 5% és 20% közötti tartományban mozoghat, bizonyos promóciós esetekben akár a három számjegyet is elérheti. De vigyázz, nem minden arany, ami fénylik!

Hogyan kezdj neki stakingelni?

A staking elkezdése egyszerűbb, mint gondolnád, még akkor is, ha még csak most ismerkedsz a témával. Nézzük meg az alapvető lépéseket:

  1. Válassz kriptovaluta tőzsdét: A staking megkezdéséhez egy fiókot kell létrehoznod az egyik erre alkalmas platformon, amelyik támogatja a stakinget.
  2. Személyazonosság-ellenőrzés: A legtöbb tőzsdén személyazonosság-ellenőrzési folyamatot kell végrehajtanod, amely általában egy személyi igazolvány vagy útlevél és a lakcímigazolás (például közüzemi számla vagy bankszámlakivonat) megadását jelenti. Ez a lépés szükséges az előírásoknak való megfeleléshez és a platform biztonságának biztosításához. Amennyiben decentralizált kriptovaluta kereskedési platformot választasz, ez a lépés kihagyható.
  3. Kriptovaluta befizetése: Ha már teljes körűen hozzáférsz (és ismered!!) a kereskedési platformot, befizetheted a kriptovalutát a stakinghez. Miután kiválasztottad a befizetendő kriptovaluta típusát, általában kapsz egy egyedi befizetési címet és egy megjegyzést a folyamat befejezéséhez. Ezt a kódot mindenképpen be kell írnod az utalási mezőbe, figyelj rá, ha ilyet kapsz!
  4. Kezdj el a stakelni: A kriptopénz befizetése után navigálj a platform staking részéhez. Sok tőzsde kínál kockázatosabb és kevésbé kockázatosabb eszközöket, hogy maximalizáld a jutalmakat. Mindig nézd meg mibe fektetsz!

A staking előnyei

A staking egyik legfontosabb előnye, hogy magas hozamra tehetsz szert anélkül, hogy el kellene adnod a kriptovalutád. Platformtól és tokentől függően ez 5%-tól 300%-ig terjedő kamatot jelent. Például egy olyan projekt esetében, mint a Hamster Kombat, azok a felhasználók, akik mindössze hét napig stakingeltek, akár 300%-os kamatra is jogosultak voltak. De ez az akció csak a token bevezetéséig és csak 7 napig volt érvényes.

Az olyan platformok, mint a Binance, az OKX vagy a ByBit, további előnyöket kínálnak. Például magasabb likviditást és korai hozzáférést az új kriptoprojektekhez. A stakinggel támogathatod az új tokenek növekedését is, miközben jelentős megtérülést érhetsz el vele.

A staking kockázatai

A staking, bár egyre népszerűbb módszer a kriptovalutákból származó passzív jövedelem szerzésére, számos kockázattal járhat. Ezek a legfontosabb kockázatok, amelyeket érdemes figyelembe venned.

  1. Árfolyamkockázat: A staking során a felhasználók által letétbe helyezett kriptovaluták értéke ingadozhat, különösen a volatilis piacokon. Ha a tokenek ára jelentősen csökken a staking időszak alatt, akkor a jutalmak nem biztos, hogy kompenzálják az árfolyamesést.
  2. Likviditási kockázat: Staking esetén egy adott időre lekötöd a kriptovalutád. Ez idő alatt nem férhetsz hozzá a tokenekhez, így ha hirtelen szükséged lenne rájuk, nem tudod azokat azonnal felhasználni vagy eladni. Bizonyos esetekben a lekötési időszak több hét vagy hónap is lehet.
  3. Hálózati kockázat: A staking a blokklánchálózat megbízhatóságára épül. Ha a hálózatot feltörik, hibásan működik, vagy valamilyen más technikai probléma lép fel, akkor az érintett felhasználók veszteségeket szenvedhetnek el. Például, ha egy validátor hibát követ el vagy mgérosszabb, rosszindulatúan jár el, a stakingelt tokenek veszélybe kerülhetnek, és akár részlegesen elveszhetnek (ez a slashing).
  4. Kamatláb kockázat: A stakingből származó jutalmak változhatnak, ami azt jelenti, hogy a staking jutalékai vagy kamatlábai csökkenhetnek az idő során. Így a hosszú távú hozamok alacsonyabbak lehetnek, mint amire eredetileg számítottál.
  5. Centralizáció kockázata: Ha túl sok felhasználó egyetlen validátorhoz vagy staking poolhoz csatlakozik, az a hálózat centralizációjához vezethet. Ez aláássa a decentralizált blokkláncok alapvető célját, és növeli a hálózati támadások kockázatát.
  6. Szabályozói kockázat: A kriptovaluták szabályozási környezete folyamatosan változik. Egyes országok korlátozhatják vagy megtilthatják a stakinget, vagy új adószabályokat vezethetnek be, amelyek csökkenthetik a stakingből származó bevételek vonzerejét.

Ezeket a kockázatokat mérlegelve fontos, hogy befektetőként tisztában legyél azzal, hogy a staking bár kecsegtető lehet, nem kockázatmentes, és mindig szükséges alaposan megvizsgálni a résztvevő hálózatot és annak feltételeit.

Mint láthattuk a staking egy nagyszerű módja annak, hogy passzív bevételt szerezz a kriptopénzeddel. Akár új vagy a piacon, akár tapasztalt befektető, a staking lehetőséget kínál arra, hogy aktív kereskedés nélkül is növeld eszközeidet. Csak ügyelj arra, hogy megbízható platformot válassz, és hajtsd végre a szükséges előkészületi lépéseket, hogy a végén nyugodt szívvel élvezhesd a megtett erőfeszítések jutalmát!

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes