Az év legizgalmasabb időszaka érkezik: mit hozhat egy kamatcsökkentés az Egyesült Államokban?

Powell és a kamatcsökkentés az USA-ban előhozhatja az igazi volatilitást

Igazán izgalmas hét áll előttünk a piacon. Szerdán ülésezik a FOMC, amikor is helyi idő szerint 14 órakor megtudjuk, mit csinál a Federal Reserve a kamatokkal.

Azt gondolom a piac kamatvágás nélkül, vagy legfeljebb egy 0,25%-os kamatcsökkentéseel járna talán a legjobban. És ha nem vágnak, a piac nagyban visszahúzódhat. De nem hiszem, hogy a piac készen áll a 0,50%-os kamatcsökkentésre az USA-ban, és emellett az infláció ismét felütheti a fejét, ha túl nagyot vágnak túl hamar.

Kamatcsökkentés az USA-ban és annak hatása a szélesebb piacra

A piac jelenleg vegyes érzelmeket mutat, jól látszik a bizonytalanság és a bizakodás együttes jelentléte. A Nasdaq és a tech részvények kicsit lejjebb, míg a Dow és az ipari cégek inkább felfelé tartanak. A lefelé irányuló nyomás, amit a technológiai szektorban látunk a kriptopiacra is kiterjed.

Mindeközben az arany unciánkénti ára már 2600 dollár jár és kezd túlvásároltnak tűnni, hacsak a Fed nem csinál valami őrültséget – mint például, hogy egyszerre fél százaléknál többen vág. Ez rövidtávon fellendítené a technológiai részvények és a Bitcoin árfolyam süllyedését, hosszútávon viszont lehet ismét problémát okozna.

Ha a kamatlábakat 0,25%-os csökkentik, akkor a várakozások szerint az már nem hatna különösebben a piacra, hiszen nagyjából ez van beárazva a várakozások által a jelenlegi árfolyamszintekbe.

Az elemzők már ennél agresszívebb, 0,5%-os vagy még annál is magasabb kamatcsökkenést várnak.

FED watchtool szerint a várható kamatcsökkentés mértéke 0.25% lehet
FED watchtool szerint a várható kamatcsökkentés mértéke 0.25% lehet

Okoz-e összeomlást okoz a Powell-féle kamatcsökkentés?

Jerome Powell közelgő szerdai FED-bejelentése tehát egy jelentős piaci mozgást kiváltó esemény lehet.

Erre pedig érdemes felkészülni és észnél lenni.

A FED elnökének várható kamatcsökkentése azt jelezheti, hogy a FED elismeri a gazdasági gyengélkedést, ami viszont egy szélesebb körű piaci összeomlást válthat ki.

Eközben a csökkentést váró befektetők és kereskedők jelentős eladásba kezdhetnek, ha a vágás mérete csalódást okoz, ami csak megerősíti a recessziós félelmeket. Ami ismét jelentős volatilitáshoz vezethet.

És elkerülhetetlennek tűnik a jelentős mozgás. De még mindig nem tudjuk, mennyire lesznek agresszívek ezek mozgások és hogy szeptember 18-án vagy egy későbbi időpontban történik-e meg.

A fenti grafikonon jól lárszik, hogy amikor a FED kamatot csökkent, a befektetők megszabadulnak a kockázatos eszközöktől.

Íme, amit tudunk.

Az infláció a Fed 2%-os céljához közelít. Az amerikai munkaerőpiac kezd kifulladni. A piac most már szinte 100%-os valószínűséggel árazza be a kamatcsökkentést, ami az év vége előtt megtörténhet. Akár most, akár a következő ülések egyikén.

Ez egy dolgot jelent: jelentősen a megnövekedhet az árfolyam volatilitás a kockázatos eszközök terén rövidtávon.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes