Trump fiai a mémtokenek problémáira mutattak rá

Trump a kriptovaluták támogatója

Trump fiai a mémcoinok “pump and dump” típusú csalására hívták fel a figyelmet a közösségi médiában.

A Restore the Republic (RTR) nevű mémcoin egy “pump and dump” típusú csalás lehet, miután olyan hamis állítások hangzottak el, miszerint Donald Trump korábbi elnökhöz kapcsolódtak.

Donald Trump Jr. és Eric Trump, Donald Trump fiai a közösségi médiában figyelmeztették az embereket a hamis tokenekre, és óva intették őket attól, hogy befektessenek a mémcoinokba.

Az RTR token értéke jelentősen megugrott, elérte a 0,1460 dollárt, mielőtt gyorsan leesett. Jelenleg már 0,0076 dollár alatt forog a kereskedés.

A Trump testvérek kijelentették, hogy a Trumphoz köthető egyetlen hivatalos projektet közvetlenül ők kezelhetik.

Mi az a pump and dump csalás?

A “pump and dump” átverés a kriptovalutákkal kapcsolatban olyan csalási rendszer, amely során egy adott kriptovaluta árát félrevezető vagy eltúlzott információkkal mesterségesen felfújják (“pumpálják”), csak azért, hogy az elkövetők a felfújt áron értékesítsék részesedésüket, ami miatt ár összeomlik (“dömping”), így a többi befektető jelentős veszteséggel “gazdagodhat”.

Általában így működik:

A csalók először nagy mennyiségben halmoznak fel kis forgalmú vagy homályos eredetű kriptovalutát. Gyakran ők maguk bocsátják ki az érmét kifejezetten csak a csalás céljából.

A csalók ezután felhajtást keltenek a kriptovalutával kapcsolatban, gyakran hamis vagy eltúlzott állításokat terjesztenek a kriptovaluta értékéről, lehetőségeiről vagy a közelgő fejlesztésekről. Ez a promóció történhet közösségi médián, online fórumokon, chat-szobákban vagy akár hamis híreken és PR cikkeken keresztül.

Ahogy egyre több gyanútlan befektető bevásárol a kriptovalutából a hype miatt, az árfolyam gyorsan emelkedni kezd. Ez az áremelkedés még több vásárlót vonz, tovább növelve az árat. Miután az ár elérte a kívánt szintet, a csalók a felfújt áron értékesítik a tulajdonukat. Ez a hatalmas eladási mennyiség az árfolyam zuhanását okozza, mivel a piacot elárasztja a kriptovaluta.

A dömping után a kriptovaluta ára összeomlik, jelentős veszteségeket okozva a késői vásárlóknak, mivel a kriptovaluta értéke meredeken csökken. A csalók jelentős haszonnal távoznak, az áldozatok pedig leértékelt érméket tartanak kezükben – sokszor örökre.

A pump and dump illegálisak a hagyományos pénzügyi piacokon, és a kriptovaluta piacon is csalásnak minősülnek – csak itt nehezebb a csalókat utolérni. A kriptovaluta tér viszonylag szabályozatlansága miatt az ilyen sémák gyakoribbak, különösen a kisebb, kevésbé ismert érmékkel.

Mindig legyén óvatos és körültekintő, ha egy kriptovaluta árfolyama hirtelen, megmagyarázhatatlanul emelkedik. Kerüld el a pusztán hírveréseken vagy pletykákon alapuló befektetési döntési döntéseket, mert az hosszútávon csak a bennfenteseknek kedvez.

Kripto Konzultáció

Ha úgy érzed túl sok az új információ, vagy le kéne porolni az alapokat a kriptovaluta tudásod illetően, gyere el egy INGYENES konzultációra, foglalj időpontot és beszéljük meg, mi lenne a legjobb megoldás neked.
Ingyenes